Наличието на микотоксини във фуражите миналата година остава висока, съобщава доклад, публикуван от компания Biomin.
Миналата година експертите анализират над 8600 образци в 86 държави. Анализът показва, че наличието на фумизин и на дезоксиниваленол (ДОН) остава висок в целия свят.
При това разпространението на микотоксини се мести, съобщава Анелис Мюлер от Biomin. Според нея микотоксините, които обикновено са характерни за южната част на света, сега се преместват на север. Микотоксините се движат заедно с климатичните промени, казва тя.
В Европа са разпространени фумонизините и дезоксиниваленолът, въпреки че през 2019 г. количеството на фумонизините са малко пи-ниски в сравнение с 2018 г. Също така тук е разпространен микотоксинът зеараленон. Но рискът в ЕС основно е свързан с разпространението на ДОН.
В миналогодишната реколта наблюдавахме голяма разпространеност на ДОН в зърнените култури и в царевицата. 83% от образците царевица дават положителен резултат на ДОН, след това на фумонизин - 73%. В зърнените фуражи е открито максимално замърсяване с ДОН 21 980 ч/ млрд.
Разпространеността на микотоксини варира в различните европейски райони заради различията в климата и типа прибирано зърно.

В Източна Европа ДОН е най-разпространеният микотоксин, а в Южна Европа най-разпространени са фумонизините.