Krone твърди, че е първият производител на балообработващи машини, получил сертификат AEF (Селскостопанска индустрия за електроника) за внедряване на TIM (Tractor Implement Management) на своите Fortima, Comprima и VariPack.

Сертифицирането идва като официално потвърждение, че балировачките за кръгли бали на Krone са одобрени и могат да контролират трактора, превръщайки комбинацията на трактора и балировачката в един единствен оперативен блок. Според Krone това прави балировачките още по-ефективни и лесни за използване.

При работа, веднага щом балировачката се напълни, тракторът автоматично се спира от системата TIM. Всички други последователности, включително мрежово подаване в камерата, опаковане, отваряне/затваряне на задната врата и разтоварване на бали, също се контролират чрез TIM.

„Това сертифициране AEF показва за пореден път, че цифровизацията напредва и придобива все по-голямо значение в индустрията“, обяснява Ян Хорстман, ръководител на отдел за разработка на електронни системи в Krone.

„Когато тракторът и балировачката комуникират помежду си, балировачката се управлява като самоходна машина с повишена ефективност и производителност. Друга ключова характеристика на нашите балопреси е универсалният интерфейс, който им позволява да комуникират с всички марки трактори, които са TIM сертифицирани от AEF."