Технологии, като комбинирани валяци и тежки култиватори спомагат за задържане на влагата в почвата

Екип на в. "Български фермер"

Напоследък все по-често говорим за последиците от климатичните промени в планетарен и регионален план. Засушавания се наблюдават по цяла Европа. И не само на нашия континент.

Пожарите в Австралия, водният режим на Перник и т.н. са вече катастрофални. От доста време засушаването е постоянен фактор, който влияе негативно и върху земеделието. Ние трябва да се съобразяваме с него, да реагираме навреме и точно. Някак си не ни се вярваше, че сушата, такава каквато е сега, ще се стовари върху нас и ще налага драстично своите унищожителни "правила".

Продължителното засушаване тръгна още преди май миналата година, продължи през есента и се прехвърли и в 2020. Понастоящем почвените запаси от влага в някои райони на България са толкова необичайно ниски че съответстват или са по-малки от тези през лятото.

Настъплението на сушата вече доведе през 2019 г. до множество проблеми със сеитбата на есенниците. А дългоочакваните валежи от дъжд и сняг със стопанско значение през тази зима все още ги няма. Тези обстоятелства поставят сериозни предизвикателства пред плановете на земеделците за зимните обработки.

Първото от тях е, че липсата на влага обезмисля някои видове торене. А растенията се нуждаят от подхранване. Топлата и безснежна зима се отразява неблагоприятно на посевите. Вместо да се намират в зимен покой, те растат. При тази ситуация очакваните понижения на температурите може да са критични за есенниците, прорастнали, отслабени, недостатъчно закалени и особено уязвими в момента от евентуални студове.

Състоянието и бъдещото развитие на есенниците кара земеделските стопани да бъдат особено чувствителни и към предстоящите предсеитбени операции при пролетниците. Някои земеделци още от сега жертват нафта и атакуват вкаменелите буци от есенната оран с тежки брани. Това е второто предизвикателство, което те се опитват да преодолеят. Надяват се да разбият, което могат и ако капне малко от небето, то да замръзне, за да разпръсне сухите буци. Без съмнение това ще улесни предсеитбената обработка. Други имат намерение да чакат до последно. Да чакат началото на март с надеждата, че дотогава зимата ще "проработи" както трябва.

Тенденциите в зимно-пролетните дейности през последните години се изразяват в използването на все по-леки предсеитбени култиватори, дори от иглен тип, както и на леки брани с независими дискове. Напълно разбираемо е желанието на земеделците за работа с тях. Това води до ,намаляване на времето и разходите за обработки. Ефективността на по-леките машини обаче беше поставена под въпрос още по време на отминалите есенни предсеитбени работи. И средно тежки култиватори от тип компактор се затрудняваха с подготовката на качествено легло, дори следвани от модерни комбинирани сеялки. Другото негативно последствие е това, че агротехническите мероприятия в началото на новия сезон поради тежките почвени условия се забавят, а може и да се компрометират.

Така в тези все по-неблагоприятни и трудно предвидими климатични и полеви условия въпросът за работата с подходящи и по-малко енергоемки машини става все по-актуален. Да вземем например Румъния. Това е страна с най-бързо развиващо се земеделие в Европа през последните години, обаче и със сериозни климатични проблеми, идентични с тези в България. Дори, имайки предвид унищожаването на защитните им горски пояси (като нашите в Добруджа), съседите имат доста сериозни трудности, понасят повече загуби и страдат повече от нас.

Там се наблюдава тенденция в налагането на предсеитбени култиватори-компактори от по-тежък тип, които при сегашната ситуация са по-продуктивни. Те са снабдени с предна дискова секция с назъбени плоски дискове за нарязване на останалите от предишните обработки буци. Имат и допълнителни валяци-разрохвачи (преди подравняващите) със звездообразни дискове за по-добро разбиване и смесване на вече обработената почва. Какъвто е моделът Cultirapid R-Line на италианския производител на селскостопанска техника Ma/Ag.

Използват се също така и универсални тежки, високо скоростни /комбинирани/ валяци със специфичен дизайн на работните органи, особено подходащи за тази дейност върху разораното поле. Конструкторите от фирма Ma/Ag са предвидили възможността за разбиване на буци, както и за ранно валиране на посеви. Целта е стимулиране на братенето, съответно увеличение на добива. Такава е комбинираната машина на немския производител Guttler.

У нас подобен тип машини за почвообработка са сравнително нови за България

Но вече ги има и в технопарковете на наши зърнопроизводители, които ги използват успешно. Времето за обработка на нивите е все по-ограничено, било заради суша, било заради недостиг на техника или хора. От друга страна, намалението или поне задържането на разходите е съществено и важно условие при обработките. Несъмнено то влияе директно върху себестойността на продукцията. Затова и за българските фермери изборът и работата с подходяща обработваща техника, дори при неблагоприятни условия, става жизнено важен. Всяка една такава технология, като комбинираните валяци и тежките култиватори, която спомага за задържане на влагата в почвата, скъсява времето за почвообработка и води до намаление на разходите, заслужава внимание. Нещо повече, сега трябва всеки стопанин точно да прецени какви инвестиции ще са му нужни за старта на зимните обработки и за предстоящата пролетна сеитба.

Работни органи на валяка Guttler
Работни органи на валяка Guttler
Тежък предсеитбен култиватор модел Cultirapid R-Line
Тежък предсеитбен култиватор модел Cultirapid R-Line