Ако сте един от 600 000 професионални или любители пчелари в ЕС, предлагащи на потребителите много обичания продукт - мед, вие също несъмнено сте наясно с жизненоважния принос, който вашата дейност има за опазването на околната среда и производството на храни, пише в един от анализите на ЕК за състоянието на европейското пчеларство.

Пчелите помагат да произвеждат повече от 200 000 тона мед годишно и по този начин осигуряват естествено опрашване за над 80% от култивираните култури и дивите растения в Европа. Независимо от това на много пчелари им е трудно да издържат на силната конкуренция на пазара на мед, да запазят не само рентабилността на пчеларските си ферми, но и да защитят пчелните семейства от реалните заплахи за здравето на пчелите.

Какво може да помогне ЕС?

1) Средствата на ЕС могат да покрият до половината от разходите за мерки за справяне с основни въпроси като здравето на пчелите, управление на кошера и качество на продуктите.

2) Освен това пчеларските продукти могат да се възползват от промоционални кампании, съфинансирани от ЕС и от етикети за качество на ЕС, които могат да увеличат икономическия си потенциал на пазара. Повече от 30 вида мед вече са получили етикет на ЕС със защитено наименование за произход (ЗНП) или защитено географско указание (ЗГУ).

3) Диалогът на политиците на ЕС със заинтересованите страни помага да се определят политиките за подпомагане на пчеларството косвено:

* чрез насърчаване на селскостопански и екологични политики, които предотвратяват влошаването на местообитанията на пчелите;

* като се борят със случаи на измами с храни, като например продажби на фалшив мед;

* финансиране на изследователски проекти за изследване на проблемите със здравето на пчелите и високата смъртност, регистрирана през последните десетилетия.