Развитието на глобални комуникационни системи доведе до увеличени ефекти на нейонизиращото електромагнитно излъчване (ПУП) върху хора, животни и растения. Влиянието на високочестотните електромагнитни полета, излъчвани от мобилни телефони и Wi-Fi устройства, се изучава интензивно през последните десетилетия, но резултатите, получени в различни проучвания, са противоречиви.
Група учени от лабораторията по генетика на висшата нервна дейност от Института по физиология в Москва в продължение на две години изучава влиянието на електромагнитното излъчване от стандартен Wi-Fi рутер върху хранителното поведение на медоносните пчели: мотивация за търсене на храната, запазване на кондиционирания хранителен рефлекс за мирис в краткосрочна и дългосрочна памет.
Експериментите са проведени върху няколко групи пчели. Първата група е от пчели, които не са изложени на никакви ефекти. Във втората - пчелите, са поставени в клетка на Фарадей, която представлява кутия от метална мрежа, която отрязва значителна част от външните електромагнитни полета.
Третата група включва пчели, поставени в клетка на Фарадей, вече с работещ Wi-Fi рутер, разположен на рафт под капака. Дължината на вълната, излъчвана от рутера, е 12,5 сантиметра, честотата е 2,4 GHz, а дълбочината на проникване е около един сантиметър. Пчелите са изложени излъчване за 2, 4, 6 и 24 часа.
Експериментът се провежда на няколко етапа. Първо се проверява хранителната възбудимост на пчелите (със сигурност рефлекторната реакция на пчелите към захар или хранителна мотивация). За да направят това, изследователите докосват с капка захарен сироп краката на пчелите, защото именно там насекомите имат вкусови рецептори. Сладкият вкус предизвика определено рефлекторна реакция и предизвика разтягането на хоботка.
След това изследователите разработват условен хранителен рефлекс за миризма при пчелите (в мозъка се образува връзка между безусловния сигнал - захарен сироп - и кондиционирания сигнал - първоначално неутрална миризма). Пчелите се хранят с капка сироп с аромат на карамфил. Ароматът на карамфил действа като условен сигнал за предстоящото подсилване на храната - захар. Пчелите изваждат хоботчето и облизват сиропа. В резултат на това наблюдение около 80% от пчелите възприемат миризмата на карамфил като важен сигнал за наличие на храна.
За да се провери дали пчелата помни връзката между миризмата и храната, към антените й е поставена капка ароматна вода. Запомнили вече, пчелите реагират чрез издърпване на хобота в посока на източника на миризма. За да проверят запазването на кондиционирания рефлекс в краткосрочната памет, учените донасят ароматна капка вода минута след тренировка, в дългосрочна памет - три часа след тренировка.
В резултат на тези експерименти изследователите откриват разликата между облъчените пчелни Wi-Fi и не-облъчените.
Въздействието на рутера за 24 часа предизвика намаляване на мотивацията на храната при пчелите с 1,2 пъти и влошаване на краткосрочната памет с 1,6 пъти.
Ефектът върху дългосрочната памет на пчелите е обратен: той се подобри с 1,6 пъти (в сравнение с пчелите, поставени в клетка на Фарадей без Wi-Fi). По-краткото излагане не се отразява на поведението на пчелите.
Изводите: „Въздействието на високочестотното електромагнитно излъчване може да влоши производството на храна и, следователно, опрашващата активност на медоносните пчели, което изисква повишаване на нивото на възбудимост от храната и способността да се превключва между събиране на нектар или прашец при преминаване от един вид растение в друг“, категорични са изследователите.
Коментари