Утре обсъждат как да се оценяват проектите на животновъдите

В проекта на критерии за оценка по подмярка 5.1 за подкрепа на превантивни мерки за ограничаване на последствия от природни бедствия и катастрофични събития за 2020 г. се предлага проекти в рамките на землище на населено място, където е възникнала епизоотична обстановка да получават 40 точки.
Ако е в рамките на община с такава възникнала обстановка - 30 точки. Ако в административната област е възникнала такава обстановка тогава точките по проекта да са 20.
Утре на комитета по наблюдения на ПРСР още ще се обсъжда още оценяването на проекти в области с животни, които надхвърлят средния брой за страната да е с 15 точки за свине, дребен добитък, птици, а в области с брой животния под средния за страната - с 10 точки.
За райони с по-висок риск от разпространение на заразни болести за свите се предлагат 25 или 15 точки в зависимост от определянето на района по решение на ЕС за взимане на мерки, за птици - 25 точки, за дребен преживен добитък - 25 точки.
Ще се подпомагат стопани с най-малко 30 точки от общо 100.

Очакват се горещи разисквания по предложенията за различните видове стопанства и разположението им спрямо епизоотичните рискове, както и бонус точките, които ще се присъждат, смятат експерти относно разделението на критериите по землища, общини и административни области.