Водещият молдовски износител на мед е Visapina Impex, първата молдовска компания за мед, която е акредитирана да отговаря на стандартите си ISO 22000 и създаде собствена сертифицирана лаборатория на стойност 1 милион евро.

През март 2019 г. Visapina Impex даде началото на създаването на Асоциацията на износителите на мед в Молдова, която включва 14 компании, изнасящи около 4 хиляди тона мед годишно. Това сдружение представлява медоносната индустрия на Молдова на важни международни индустриални събития през 2019 г.: на 46-ия конгрес на Апимондия в Канада и на изложението Ануга в Германия.

С подкрепата на CBI, IFC и USAID, представители на асоциацията се срещнаха с основните преработватели на мед в ЕС, с Европейската федерация на опаковчици и дистрибутори на мед и се запознаха с работата на редица лаборатории за анализ на мед.

Четири молдовски компании за мед (Apinatur, Casa Albinei, Regina Naturii и Vasdial & Co) ще представляват сектора на молдовския мед в колективния им павилион в SIAL Paris през 2020 г.