С инсталиране на “черна кутия” в производственото помещение

Разработването на умни сензори направи истинска революция в птицевъдството. Подобно иновативно оборудване на птицевъдните помещения показва статичното натоварване, актуалните данни за теглото на птиците, равнището на осветеност, температурата, мощността на вентилацията и оборудването, равнищата на амоняк, използването на вода и влажността. Всеки сензор изпраща данни в облачна система за управление в лесен за интерпретиране формат.

Това е все едно "черната кутия" в самолетите. Тя може да се използва при отглеждането на бройлери, на пуйки, както и при производството на яйца, твърдят експерти.

За по-конкуренто - способното производство на бройлери ефективна промяна е премахването на несигурността в производството. За производителите на бройлери са много важни прогнозните данни за теглото на птиците. Те получават тези данни от иновативни сензори, които събират актуално данни и ги изпращат в облака в реално време, обработват ги и дават точна обобщена информация. С тяхсе получава добавена стойност, обясняват производителите. И тогава птицевъдите могат да вземат необходимите коригиращи мерки.

Хубавото на системата, която работи с изкуствен интелект, е, че събира и предоставя данни не само за настоящото птиче стадо, но и за всички, отгледани преди в конкретното помещение.

Какво могат да направят птицевъдите с прогнозиращото моделиране

На равнище птицеферма това прогнозиране позволява на производителите да са наясно дали техните птици трябва да бъдат готови например следващия четвъртък и дали ще са достигнали целевото тегло към този момент. Ако данните сочат обратното, птицевъдът може да стимулира поголовието, като засили осветеността, така че бройлерите да ядат повече. Въз основа на данните от "черната кутия" птицевъдите имат поглед върху производството и имат 14 дни да коригират всичко, което не е наред или не върви в исканата посока. И това е много по-добре, отколкото откриването, че бройлерите са прекалено леки или пък обратното - прекалено тежки, едва в края на угояването.

Безспорни са предимствата на прецизното претегляне на птиците

То става възможно чрез универсална платформа, която може да е изработена от специална пластмаса или от неръждаема стомана. Използвайки телескопичното окачване, платформата може лесно да се регулира на височина и по този начин да бъде адаптирана към актуалната възраст на птиците. Те приемат добре кантара, което води до много претегляния и следователно до получаване на точни данни за теглото им.

За сметка на високо разположената точка на окачване се намалява клатенето на кантара, благодарение на което той се приема много добре от пуйките
За сметка на високо разположената точка на окачване се намалява клатенето на кантара, благодарение на което той се приема много добре от пуйките