Успешното отбиване на прасета започва с отлично подготвеното помещение и с животни, готови за отбиване. Колкото по-малко са промените, които правите, толкова по-малко ще е стресът.
Фактори за успешно отбиване на прасета:
- всички прасета са здрави;
- всяко прасе интензивно потребява фураж и пие вода;
- нито едно прасе не мръзне и не е претоплено;
- всяко прасе има спокойно място за почивка;
- помещението е чисто, абсолютно сухо, удобно и без рискови зони;
- в помещението не може да влязат никакви болести.
Стриктно проверявайте здравословното състояние и потреблението на фураж от всяко прасе не по-рядко от два пъти дневно. При нужда бързо се намесете.
Фактически всички присъстващи в свинефермата болести се предават от възрастните свине на младите, затова помещението трябва да бъде напълно празно и чисто при преместването тук на нови прасета. Но впоследствие те също могат да се заразят с болестотворни микроорганизми, затова оценявайте критично методите си на работа.