Многоетажен китайски свинекомплекс - с драконовски мерки за биосигурност

01 декември 2019
Животновъдство
24579
Няма снимка
На всеки етаж от 7-етажната свинеферма се отглеждат по 1 086 свине-майки
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Репортаж за мащабното производство на 705 900 прасета годишно в условията на реален риск от смъртоносния вирус

Зооинж. Хавиер Лоренте, международен консултант по свиневъдство

Намираме се в автономния район в югозападната част на Китай - Гуанси, в многоетажния китайски свинекомплекс Yangxiang.

Биологичната биосигурност е първото, което отличава този свинекомплекс. И когато говорим за развъждането на 28 000 свине-майки само в 4 сгради, това не е изненадващо. Преди да влезте в сградите за развъждане първо трябва да преминете през 3-дневна карантина в специални сгради на централата на компанията. Има апартаменти, предназначени за посетители и служители, като движението им се контролира постоянно.

След тази карантина всички се придвижват с фирмени дрехи и вътрешни превозни средства (почистени и термодезинфекцирани) на входа на сградата, където се прави развъждането. Докато пътуваме към развъдните сгради, пътят, който ще ни отведе до развъждането и през който преминават само превозни средства с достъп до него, спираме за около 30 минути за ново измиване със студена вода и сапун и след това за последваща дезинфекция. Превозните средства са 100% собственост на компанията.

След около 1 км отново спираме за второ почистване и дезинфекция на превозното средство, този път по-кратко. То се извършва без сапун за приблизително време от около 10 минути.

Продължаваме да се изкачваме до главната входна врата, където трябва да излезем от превозното средство, да си измием ръцете, да облечем първи защитен костюм и да се возим в друга вътрешна кола, която ще ни изведе на следващото ниво.

Отсега нататък се разрешава достъп само до камиони за товарене на животни или за превоз на суровини до фабриката за фуражи. Но преди да стигнем до зоната за товарене или разтоварване, има нов център за измиване и термодезинфекция, през който преминават всички камиони. Оттам има ограда, която изцяло огражда района, където са животните.

Веднъж натоварени с животни, превозните средства никога не се връщат по същия път, а се движат по специална изходна лента.

След като стигне до този момент, всеки, който ще влиза в помещенията с животните, ще трябва да премине нова карантина от 2 нощи и, разбира се, да премине през душ и дезинфекция.

Всеки материал, който трябва да влезе във вътрешната зона, изисква почистване, дезинфекция и карантинен процес, преди да може да бъде използван.

Многоетажният свинекомплекс постоянно се разраства. Ще се съсредоточим върху текущото основно ядро на свинепроизводството.

Всяка сграда е проектирана да работи напълно независимо. Първите две сгради са с по 7 етажа. 6 от тях тях са за отглеждане на по 1 086 свине на етаж. Последните две построени сгради имат 9 етажа, разпределяйки на 7 от тях по 1 086 свине-майки на етаж и два етажа за разширение на производството.

Става дума за 2 сгради с капацитет 6 500 свине-майки всяка и 2 сгради с капацитет 7 600 свине-майки всяка. Или общо 28 000 свине-майки, от които приблизително се получават общо по 13 575 прасенца седмично.

Г-н Лю, изп. директор по производството, обяснява, че всеки етаж се обслужва от само от 5 работници, така че 7-етажните сгради имат 35 служители, а 9-етажните - 45.

Всички работници не излизат от територията на свинекомплекса по 3 месеца след като са преминали през карантинния процес, и работят 6 дни в седмицата. По този начин броят на влизането и излизането на хора се намалява максимално.

Първото зареждане на животни е през януари 2018 г., а през май 2019 г. в 9-етажните сгради се раждат първите прасила. Според техническия директор продуктивната цел на това развъждане е да произвежда животни с висока генетична стойност и с висок здравословен статус, за да се продадат за развъждане на голям брой производители и компании.

За храненето в свинекомплекса е изградена фуражна фабрика с производствен капацитет от 4680 тона фураж месечно.

Изп. директор обяснява, че те все още не са в състояние сами да произведат всички необходими животни за ремонт, но целта е това да се направи възможно най-скоро, за да бъдат сведени до минимум рисковете при внасяне на животни.

Цялото производство има много сложна система за контрол на атмосферата с филтриран въздух, климатик и отрицателно налягане. Тази вентилация се извършва от пода на всеки етаж, а отвеждането се извършва от комини, които извеждат въздуха до върха на сградата, където има система за промиване на въздуха с вода, за да се намалят миризмите.

Важно е да се разбере, че  всеки етаж функционира като автономно отглеждане  т.е. на всеки етаж има бременни свине-майки и лактиращи свине, така че животните да не сменят етажа и единственото движение е през входа на младите свине-майки или заселването на прасетата след отбиването им към етапа на размножаването им.

След отбиване прасенцата се транспортират с асансьор, който им позволява да бъдат докарани до приземния етаж и оттам до товарната рампа за доугояване.

Храненето е автоматично и се извършва със сухи фуражи.

Системата за хранене е проектирана, монтирана и контролирана от датска компания. За да се увеличи максимално биосигурността и да се предотврати навлизането на транспортни средства в комплекса, е разработена уникална автоматична фуражна система която премества храната от фуражния завод до основата на всяка сграда и оттам до всеки етаж. От този момент нататък още по-усъвършенстваната система за механично задвижване захранва фуража чрез верижна система към всеки от етапите.

Всички модули вече работят с групово заплождане, опрасване и прехвърляне на групи на 5 седмици в първите две сгради. Електронна система изчислява дажбата на всяко животно. В родилния бокс свинете се хранят 3 пъти дневно.

Термичният контрол на прасенцата се осъществява чрез термични одеяла без гнездо и засега се режат опашките на всички прасенца, но в бъдеще компанията планира прекратяване на тази практика.

Друг момент, който несъмнено привлича вниманието, е управлението на мъртвите животни.

За тази цел е проектирана уникална санитарна система, която позволява евакуацията на труповете по тръби, завършващи на приземния етаж, където те се въвеждат в екарисажна система, разположена във всяка сграда.

Още от Животновъдство
0

Всеки млекопроизводител знае, че кравата понякога отказва да се движи - наблюдава се след трудно раждане, нараняване в областта на краката или дори поради леки форми на възпаление на вимето

0

Броят на дивите свине в Източна Европа, заразени с вируса на африканската чума по свинете, се увеличава със засилени темпове през първото тримесечие на годината, съобщава Pigprogress

0

Съвсем скоро в Германия започва тестване на трансгенни свине с имунни клетки, които са устойчиви на африканската чума по свинете. Те бяха планувани за месец май

0

Може да се окажe, че роботите ще станат идеалните помощници и в животновъдните ферми. Четириногият робот на компания Boston Dynamics на име Спот например вече успешно замества овчарското куче при

0

Фуражни стратегии в птицефермата намаляват риска от заболяването, водещо до моментална загуба на печалба Синдромът на внезапната смърт се наблюдава в много държави

Последни новини
0

Защитната мрежа срещу градушка е повече от необходима за някои от зеленчуковите лехи в градината. Например за доматите е повече от задължителна. Тя трябва да се постави почти веднага след като се

0

Доматите в началото с по-малко вода и по-нарядко При средноранното производство на домати, което е масово застъпено в любителските градини, ориентировъчно се правят около 6-8 поливки

0

Условия за растителнозащитни пръскания ще има през втората половина на периода Драгомир Атанасов агрометеоролог при НИМХ През изтеклия седемдневен период агрометеорологичните условия се определяха

0

Едно време в селските градини са се отглеждали предимно зеленчуци и билки. Тази зона е била много близо до къщата и достъпът до нея е бърз и лесен. Цветята не са се засявали специално и са расли

0

От 30 000 до 100 000 лв. безвъзмездна помощ по нова схема на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще получат средните предприятия, засегнати от карантината

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Институт, финансиран от Бил Гейтс, предвижда близо 200 жертви до 4 август Десетки световноизвестни институти и университети се опитват да отговорят на въпроса как ще се развие пандемията COVID-19. С различни методи и математически модели прогнози правят учени от Имперския колеж в Лондон, Женевския университет, Цюрихския технологичен университет

Фармацията, финансите и магазините са категориите, чиито инвестиции в реклама нарастват, казва главният изпълнителен директор на комуникационната компания “Огилви груп България” - Г-жо Тупарева, има ли голям спад на рекламния пазар у нас заради пандемията от коронавирус? - Очакваната икономическа криза в световен мащаб, за съжаление

Тайни свидетели твърдят, че предложенията дошли от адвокатка и дъщеря ѝ Двама тайни свидетели са проговорили за три “оферти” да бъде заложена бомба в колата на шефа на районния съд във Враца Васил Ганов. Свидетелите са със скрита самоличност под номера 540 и 541. Те са разпитани пред съдия на 5 и 7 май т.г