Многоетажен китайски свинекомплекс - с драконовски мерки за биосигурност

01 декември 2019
Животновъдство
19521
Няма снимка
На всеки етаж от 7-етажната свинеферма се отглеждат по 1 086 свине-майки
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Репортаж за мащабното производство на 705 900 прасета годишно в условията на реален риск от смъртоносния вирус

Зооинж. Хавиер Лоренте, международен консултант по свиневъдство

Намираме се в автономния район в югозападната част на Китай - Гуанси, в многоетажния китайски свинекомплекс Yangxiang.

Биологичната биосигурност е първото, което отличава този свинекомплекс. И когато говорим за развъждането на 28 000 свине-майки само в 4 сгради, това не е изненадващо. Преди да влезте в сградите за развъждане първо трябва да преминете през 3-дневна карантина в специални сгради на централата на компанията. Има апартаменти, предназначени за посетители и служители, като движението им се контролира постоянно.

След тази карантина всички се придвижват с фирмени дрехи и вътрешни превозни средства (почистени и термодезинфекцирани) на входа на сградата, където се прави развъждането. Докато пътуваме към развъдните сгради, пътят, който ще ни отведе до развъждането и през който преминават само превозни средства с достъп до него, спираме за около 30 минути за ново измиване със студена вода и сапун и след това за последваща дезинфекция. Превозните средства са 100% собственост на компанията.

След около 1 км отново спираме за второ почистване и дезинфекция на превозното средство, този път по-кратко. То се извършва без сапун за приблизително време от около 10 минути.

Продължаваме да се изкачваме до главната входна врата, където трябва да излезем от превозното средство, да си измием ръцете, да облечем първи защитен костюм и да се возим в друга вътрешна кола, която ще ни изведе на следващото ниво.

Отсега нататък се разрешава достъп само до камиони за товарене на животни или за превоз на суровини до фабриката за фуражи. Но преди да стигнем до зоната за товарене или разтоварване, има нов център за измиване и термодезинфекция, през който преминават всички камиони. Оттам има ограда, която изцяло огражда района, където са животните.

Веднъж натоварени с животни, превозните средства никога не се връщат по същия път, а се движат по специална изходна лента.

След като стигне до този момент, всеки, който ще влиза в помещенията с животните, ще трябва да премине нова карантина от 2 нощи и, разбира се, да премине през душ и дезинфекция.

Всеки материал, който трябва да влезе във вътрешната зона, изисква почистване, дезинфекция и карантинен процес, преди да може да бъде използван.

Многоетажният свинекомплекс постоянно се разраства. Ще се съсредоточим върху текущото основно ядро на свинепроизводството.

Всяка сграда е проектирана да работи напълно независимо. Първите две сгради са с по 7 етажа. 6 от тях тях са за отглеждане на по 1 086 свине на етаж. Последните две построени сгради имат 9 етажа, разпределяйки на 7 от тях по 1 086 свине-майки на етаж и два етажа за разширение на производството.

Става дума за 2 сгради с капацитет 6 500 свине-майки всяка и 2 сгради с капацитет 7 600 свине-майки всяка. Или общо 28 000 свине-майки, от които приблизително се получават общо по 13 575 прасенца седмично.

Г-н Лю, изп. директор по производството, обяснява, че всеки етаж се обслужва от само от 5 работници, така че 7-етажните сгради имат 35 служители, а 9-етажните - 45.

Всички работници не излизат от територията на свинекомплекса по 3 месеца след като са преминали през карантинния процес, и работят 6 дни в седмицата. По този начин броят на влизането и излизането на хора се намалява максимално.

Първото зареждане на животни е през януари 2018 г., а през май 2019 г. в 9-етажните сгради се раждат първите прасила. Според техническия директор продуктивната цел на това развъждане е да произвежда животни с висока генетична стойност и с висок здравословен статус, за да се продадат за развъждане на голям брой производители и компании.

За храненето в свинекомплекса е изградена фуражна фабрика с производствен капацитет от 4680 тона фураж месечно.

Изп. директор обяснява, че те все още не са в състояние сами да произведат всички необходими животни за ремонт, но целта е това да се направи възможно най-скоро, за да бъдат сведени до минимум рисковете при внасяне на животни.

Цялото производство има много сложна система за контрол на атмосферата с филтриран въздух, климатик и отрицателно налягане. Тази вентилация се извършва от пода на всеки етаж, а отвеждането се извършва от комини, които извеждат въздуха до върха на сградата, където има система за промиване на въздуха с вода, за да се намалят миризмите.

Важно е да се разбере, че  всеки етаж функционира като автономно отглеждане  т.е. на всеки етаж има бременни свине-майки и лактиращи свине, така че животните да не сменят етажа и единственото движение е през входа на младите свине-майки или заселването на прасетата след отбиването им към етапа на размножаването им.

След отбиване прасенцата се транспортират с асансьор, който им позволява да бъдат докарани до приземния етаж и оттам до товарната рампа за доугояване.

Храненето е автоматично и се извършва със сухи фуражи.

Системата за хранене е проектирана, монтирана и контролирана от датска компания. За да се увеличи максимално биосигурността и да се предотврати навлизането на транспортни средства в комплекса, е разработена уникална автоматична фуражна система която премества храната от фуражния завод до основата на всяка сграда и оттам до всеки етаж. От този момент нататък още по-усъвършенстваната система за механично задвижване захранва фуража чрез верижна система към всеки от етапите.

Всички модули вече работят с групово заплождане, опрасване и прехвърляне на групи на 5 седмици в първите две сгради. Електронна система изчислява дажбата на всяко животно. В родилния бокс свинете се хранят 3 пъти дневно.

Термичният контрол на прасенцата се осъществява чрез термични одеяла без гнездо и засега се режат опашките на всички прасенца, но в бъдеще компанията планира прекратяване на тази практика.

Друг момент, който несъмнено привлича вниманието, е управлението на мъртвите животни.

За тази цел е проектирана уникална санитарна система, която позволява евакуацията на труповете по тръби, завършващи на приземния етаж, където те се въвеждат в екарисажна система, разположена във всяка сграда.

Още от Животновъдство
0

5-те най-разпространени грешки, които сега са фатални за отрасъла Д-р Хосе Казанова Автономен университет на Барселона През по-голяма част от своята професионална кариера бях сигурен

0

Ензимът протеаза, получен от ферментацията на плесенната гъба Aspergillus oryzae, е особено важен за доброто храносмилане. Затова продуктите, получени от ферментацията на Aspergillus oryzae се

0

То е първата брънка към създаване на действителна пчеларска гилдия, категоричен е Николай Гайдов, председател на ОПС “Акация 1899” - Пловдив Жени Владинова Пчеларският сектор се нуждае от структурни

0

ДФ "Земеделие" изплати близо 22 млн. лева на 2 042 животновъди по Схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол (ДПЖСК) за Кампания 2019, съобщават от фонда

0

През 2019 г. В ЕC-28 са произведени 161,7 млн. т комбинирани фуражи, което е с 0,9% по-ниско в сравнение с 2018 г. обяви Европейската федерация на производителите на фуражи (FEFAC)

Последни новини
0

След почистването на растителните остатъци от зеленчуковите лехи следва торене и накрая обработка на почвата. Ако малко сте позакъснели с някои дейности, няма проблем, може да станат и по-късно

0

Над равнинната част от страната ще се образува ниска слоеста облачност или мъгла и видимостта ще е намалена. Временно подобрение ще настъпва в следобедните часове

0

Тази година беше черна за много европейски пчелари, особено във Франция и Италия, където непредвидимото време доведе до това, което се нарича най-лошите реколти от мед

0

Ябълките са овощен вид, при който има голямо сортово разнообразие. Според растежа и плододаването им те могат да се разделят в 4 групи. . Тип спър сортове - плододаването е върху късите 2-3-годишни

0

Така те стават по-меки и миришат по-силно Веднага след отбиването на котетата специалистите препоръчват да им се дава сухата храна с добавяне на вода. Така гранулите стават по-меки

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Очаквах, че ще направи нещо подобно. От сутрин телефонът й звънеше и говореше с различни мъжа. Това каза по Нова тв Стоянка. Тя е баба на отровените деца в Кардам и майка на Росица Маринова, която е изчезнала от дни с детските на децата си. Тя не е взела даренията, които се събират за децата, защото нямала достъп до тях

В Перник затягат водния режим. От началото на тази седмица областта преминава на по-строг режим, който ще продължи поне до края на март. Кметът Станислав Владимиров свиква днес и кризисния щаб в града, за да обсъди новия график за водоподаване. Общината е получила уверения, че се прави всичко необходимо за увеличаване на притока на вода в язовир

След реформирането на НСО започна и деформацията. Това обяви бившият шеф на службата ген. Димитър Владимиров пред Нова телевизия. Повод за коментара му бе последният инцидент с кола на службите - дете бе блъснато от кола на НСО в София. Днес то ще бъде оперирано. Той припомни, че преди години НСО е получавала благодарности от Бил Клинтън