Жури от 25 журналисти връчи награди в категориите: Трактор на годината,

Устойчиво развитие, Най-полезен и Най-добър специализиран трактор

Престижната награда "Трактор на годината" (TOTY) бе връчена на най-голямото в света изложение за селскостопанска техника Agritechnica 2019, което се провежда в Хановер, Германия. Бяха връчени награди в категориите: Трактор на годината, Устойчиво развитие, Най-полезен и най-добър специализиран трактор.

Награждаването беше организирано от италианското списание Trattori. Като жури бяха поканени 25 журналисти от 24 държави (Германия има два гласа). По традиция това са журналисти, които имат богат опит в областта на селскостопанската техника. Състои се само от професионалисти. Те са в постоянен контакт с производителите на оборудване и често са първите, които тестват нови модели и технологии. При избора на финалисти всеки журналист оценява специфичните характеристики и индивидуалните параметри на селскостопанските машини.

Трактор на годината

Първата категория, Трактор на годината, е посветена на селскостопанска техника за работа на открито.

Тракторите бяха оценени по следните параметри: двигател, трансмисия, електроника, хидравлика, комфорт на кабината, иновативни технически характеристики, опции и дизайн.

Case IH Magnum 380 CVX Drive, Claas Axion 960 Terra Trac, Fendt 942 Vario, McCormick X7.624 VT Drive, Valtra N 154e Versu се състезаваха за най-добър в тази категория. И победител е Fendt 942 Vario.

Машината се е превърнала в най-добрата в много отношения. Тракторът е оборудван с 6-цилиндров двигател MAN с работен обем 9 литра и турбина с променлива геометрия (VTG). Мощността му е около 415 к.с.

Двигателят има Common-Rail система за впръскване с работно налягане 2500 бара. Тракторът е с трансмисия Fendt VarioDrive.

Номиналната скорост на Fendt 942 Vario е точно 1,7 хиляди об/мин, при празен ход - 650 об/мин. Максималната скорост е 60 км/ч.

В допълнение, селскостопанската машина отговаря на стандарта за токсичност на отработените газове Euro 5. Отработените газове се почистват чрез неутрализация с помощта на дизелов окислителен катализатор, филтър за твърди частици и SCR (Selective Catalytic Reduction) технология за намаляване на азотния оксид.

Fendt 942 Vario е чудесен за работни места, които изискват малко налягане на земята и високо сцепление. Подобна работа е възможна поради относително малкото тегло в рамките на собствените граници на трактора, което е 11,7 тона, както и интегрираната система за регулиране на налягането в гумите VarioGrip.

Устойчиво развитие

Втората награда беше присъдена за Устойчиво развитие.

Тази година тя беше връчена за първи път. Всички кратки списъци на трактори от основните категории могат да участват в тази категория.

Тя включва многоцелеви и спомагателни трактори с мощност над 70 к.с. с максимум четири цилиндъра и максимално работно тегло 8 900 кг. Машините бяха оценени по следните параметри: двигател, трансмисия, хидравлика, комфорт, иновативни технически спецификации, опции, дизайн и гъвкавост.

Номинирани бяха Fendt e100, New Holland Methane Power Traktor, Rigitrac SKE 50. А за най-добър в тази категория бе избран New Power Methane Power Traktor, за който ви разказахме повече в миналия брой.

Най-полезният

В категорията за най-полезния трактор се съревноваваха Fendt 314 Vario Profi +, Kubota M4072, New Holland T 5.140 Dynamic Command, Steyr 4130 Expert CVT, Valtra A 114 HiTech 4. Победител стана Fendt 314 Vario Profi +.

Този трактор представя на пазара нова иновативна динамична система за повишаване на производителността. Той осигурява допълнителна мощност независимо от задачата, включително работата на стационарния Pto.

Най-добрият специализиран

Carraro Tractors V 75 Compact, Massey Ferguson 3709 Alpine, New Holland T 4.110 N, Same Frutteto 100 ActiveSteer се бориха за титлата Най-добър специализиран трактор. Победител от битката излезе New Holland T4.110 N.

Машината разполага с окачена ос TerraGlide, която се предлага с или без спирачки. Системата е най-добрата по отношение на комфорт и маневреност. Тя ви позволява да се движите с по-висока скорост при пълна безопасност, независимо от това дали на полето или на пътя. Така операторът може лесно да регулира височината и твърдостта на окачването в зависимост от условията на почвата. Функцията Anti-Dive намалява ефекта на наклона по време на ускорение или спиране.