Над 10 000 са поставените кръстове през месец октомври в Германия. Кампанията стигна и до Литва, където хиляди производители са забили същите кръстове, съобщава Агрархойте.

На собствена земя хиляди германски земеделски производители са поставили зелени кръстове в знак на недоволство срещу аграрната политика.

Тихият протест всъщност е срещу новите регулации в т. нар. Селскостопански пакет на федералния министър на земеделието Юлия Кльокнер и колегата й по околна среда Свеня Шулце, който се стреми да направи сектора по-екологичен. Той включва ограничения за използването на глифозат, повече пари за опазване на околната среда, мерки за хуманно отношение към животните и други.

Но промените са за сметка на фермера, който се натрупва с много повече административни усложнения, а освен това и губи конкурентоспособност. "Наистина трябва да се боря, за да намеря клиенти, които да са готови да дадат 30 процента отгоре за месото, което предлагам", казва в свой блог Габриеле Мориксман, съорганизатор на зелените кръстове и потърпевш фермер. Според нея земеделските стопани не са по никакъв начин срещу околната среда и хуманното отношение към животните, а срещу бюрократични препятствия и политика, която не съответства на реалността.

На 2-ри декември ще се състои среща за дискусия по темата между земеделски производители, Ангела Меркел и Кльокнер. Това съобщи аграрният министър по време на изложението в Хановер като обеща да покани всеки участник по веригата - от фермера до търговеца на дребно.