Сушата в Европа от 2018 г. оказа значимо влияние върху цялостното предлагане на фуражи за 2018/19. Нивото на протеинова самодостатъчност на ЕС и предлагането на фуражи намалява в сравнение с предходните години. Самодостатъчността спадна от 80% на 77%, дължащо се на по-високия внос на царевица. Общото предлагане на фураж е намаляло с 4%, поради намаления размер на стадата от говеда и свине. Това са сред основните констатации на Списък за баланса на фуражните протеини на ЕС - 2018/19 г., публикуван от Европейската комисия.

Грубите фуражи като сено и силажна царевица остават основният източник на протеин, представляващи 42% от общата употреба на фуражи в ЕС. За 2018-2019 съюзът е произвел 26% маслодайни култури (главно соя и рапица), които животновъдния сектор консумира, както и 23% зърнено-житни култури. 

Поради по-малкото търсене на фуражи потреблението на всички източници на протеини за фуражи спадна в абсолютни цифри. В рамките на категорията „зърнено-житни култури“ можем да наблюдаваме изместване към вносна царевица, а в категорията „маслодайни“ - към соя за сметка на рапица и слънчоглед.