На живо в стопанството на овцевъда Петър Димитров, възпитаници на Професионална гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“, гр. Павликени разбраха повече за занаята, към който са се устремили. 

Това се случва благодарение на  кампанията на Министерство на земеделието, храните и горите, в партньорство с Министерство на образованието и науката (МОН) – „Супер фермер“, пишат от земеделското ведомство. 

Земеделската производствена потребителска кооперация (ЗППК) “Напредък-Батак”, с. Батак, Община Павликени бе посетена от 20 ученика от XI и XII клас, обучаващи се в направлението „Механизация на селското стопанство“. Собственикът Петър Димитров лично ги запозна с основните дейности по отглеждане на овцете – хранене и доене, показа им машинния парк на стопанството, включващ плугове, сеялки и др., както и производствения цех за пелети.

Той е бенефициент по подмярка 4,1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.). Неговата инвестиция е за технологична модернизация в животновъдното стопанство, като стойността на субсидията, която е получил е в размер на 411 389 лв. Кооперацията развива дейност в областта на овцевъдството, зърнопроизводството и производството на пелети за изхранване на животните.

Инициативата има за цел да подкрепи младите хора, като им се даде възможност да се срещнат с успели фермери в нашата страна и да осъществи връзка между учениците и бизнеса. Кампанията съвпада с политиката на МОН за насърчаване на дуалното обучение, което дава възможност за подобряване капацитета на образователните институции и на работодателите за организиране и създаване на устойчиви партньорства за гарантиране на качеството на обучението.