Икономисти от Института по хранителна промишленост и управление на ресурсите на Университета на Копенхаген смятат, че навлизането на африканска чума по свинете (АЧС) може да струва на Дания до 740 млн. долара. Страната е една от най-големите производителки и доставчици на свинско месо.
Изнасяме толямо количество свинско месо както в Азия, така и в Европа. Именно затова датските свиневъди могат да пострадат сериозно от АЧС, заявява един от изследователите на Института - Хенинг Оте Хансен.
Днес цените на свинското месо, произведено в датски ферми са на рекордно високо равнище заради разпространението на смъртоносното за свинете заболяване в Китай.
При потвърждаване на огнище на АЧС на територията на Дания ще бъде наложена карантина за период от една до две години и това може да струва на свиневъдите до 740 млн. долара, съобщава в. Jyllands-Posten.
През октомври на датския остров Ерьо бяха открити седем мъртви диви свине. Като част от мерките за предпазване от АЧС труповете са унищожени, но не са изследвани за наличие на вируса.
Датските свиневъди максимално са повишили биосигурността на стопанствата си.