Изследванията, ръководени от университета Хериот-Ват, Единбург, ще помогнат на културите да се противопоставят на глобалното нагряване, съобщава PA Media.

Откриването на ген в ечемика, отговорен за устойчивостта на суша, ще помогне на бъдещите устойчиви култури срещу някои от последиците от изменението на климата, смятат учените.

Изследователите прекарали близо пет години в изолиране на специфичния ген - HvMYB1 - от повече от 39 000 гена в ечемика. Тестовете доказват, че растенията, в които генът се изразява по-ясно, са по-способни да преживеят сушата.

Учените смятат, че тази констатация ще има важно значение за зърнената промишленост, тъй като е изправена пред все по-големи предизвикателства, свързани със сушата, свързана с климатичните кризи.

Питър Морис от университета Хериот-Уат ръководи изследователския екип. „С увеличаването на експресията на този конкретен ген в тестовите растения и симулирайки условията на суша, ние успяхме да докажем, че растенията, в които HvMYB1 е по-ясно изразени, са в състояние да преживеят продължителни периоди на засушаване“, казва той. И уточнява: „Това е значима констатация, която ще позволи в бъдеще да се отглеждат по-устойчиви на засушаване култури. Сушата вече се отразява на добивите, като европейската реколта от зърнени култури удари особено тежко през 2018 г. Продължителното сухо и горещо лято значително повлия на добивите и качеството. Тъй като изменението на климата набира темпове и преживяваме по-екстремни сезони, от съществено значение е да поддържаме непрекъснатост на доставките. "