След решение на Върховния административен съд актовете между доставчиците и училищните заведения  ще са валидни за една учебна година

По-рано стартираха тази година доставките на продукти по схемите „Училищно мляко“ и „Училищен плод“ спрямо минали години. От началото на октомври те са вече факт, каза днес зам. – изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Иван Капитанов на брифинг.

До днес са одобрени 65 заявители за училищно мляко на 1882 учебни заведения от общо подадени 110 заявления за 2556 училища и градини, както и 80 заявители по училищен плод  за 1 951 учебни заведения, при подадени 143 заявления за 2 606 учебни заведения.  

Администрацията е задвижила процедурата, след като е изчакала окончателно определение на Върховния административен съд за изменение на наредбата за прилагане на схемите.

Според промяната вече няма да са валидни 3-годишни договори, а само едногодишни.

Всички одобрени актове на доставчици, издадени през 2018 г. са с прекратено действие, независимо от срока, за който са били издадени. 

За останалите заявители, останали без актове, ще има нова процедура, съобщиха още от фонда.

Има ново условие доставки да правят не само производители, но и фирми, организации и търговци, каза Игор Георгиев, началник на отдел "Училищни схеми". 

Той напомни, че схемите ще работят и ще покрият 95% от учебните заведения. 

Относно качеството на продуктите и как се контролират, Капитанов отговори, че ДФ "Земеделие" има право да извършва допълнителен контрол и да сезира БАБХ при сигнали, каквито досега е имало.

За учебната 2019/2020 бюджетът за училищен плоде е над 13, 656 млн. лв., а по училищно мляко - над 15, 863 млн. лв., каза още зам. – изпълнителният директор на ДФЗ.