Това е официално най-мощният шестцилиндров редови двигател, разработван някога от Man Engines за селскостопанска техника

Man също ще присъства на Agritechnica тази година. Това само по себе си не би трябвало да е особено интересно събитие, ако не беше фактът, че ще покаже и най-новия член на семейството. Всъщност Man ще бъде в Хановер през ноември заедно с новия си 16,2-литров дизелов двигател за селскостопанска техника, представен за първи път пред публиката.

Той е създаден специално за офроуд приложения, изискващи високи нива на мощност. Плътността на мощността на този модел ще го направи напълно подходящ за използване в тежкотоварни селскостопански машини с взискателни профили на натоварване, като

фуражни комбайни или големи комбайни

Двигателят също преодолява разликата в мощностните изходи, които в момента съществуват между шестцилиндровия редови двигател D3876 с работен обем 15,3 л и V12 двигателя D2862 (24,2 л) в двигателната гама на Man.

Изложбеното пространство на Man Engines на тазгодишната Agritechnica също ще бъде домакин на 9-литровия дизелов двигател D1556, газовия двигател E3268 и фирмената модулна система за последващо третиране на отработените газове. Наред с тези експонати, Man Truck&Bus ще демонстрира и специален селскостопански камион, който показва гъвкавостта на камионите в селскостопанския сектор.

Това няма да бъде първата 16.2 премиера за Man тази година. На Bauma 2019, в Мюнхен за първи път бе разкрит Man D4276 с отвор 142 мм и ход 170 мм. Захранващ агрегат е разработен специално за приложения, които изискват висока мощност с пълна мощност при 70% от работния цикъл.

Той осигурява максималния си въртящ момент от 3280 Нм при скорости от 1100 об/мин и поддържа постоянен въртящ момент до 1500 об/мин. Със сухо тегло от 1280 килограма, той е един от най-леките двигатели в своя работен клас и може да осигури мощност между 450 и 515 кВт, в зависимост от степента на мощност.

Това, което можем да направим сега, е да изчакаме най-новия 16,2-литров двигател в семейството на немския производител, който да покаже на какво всъщност е способен, след като бъде достояние на обществеността.