Пасват във всяка градина

Да, орнаментните треви са уникални растения с нестандартно ефектен външен вид и лесна поддръжка. Те наистина пасват във всяка градина, независимо от стила на двора, декорациите в градината и фасадата на къщата. Напоследък на пазара се появиха толкова много видове и сортове, че можете да избирате от гиганти с внушителни размери до джудженца със собстрен чар. Сред нашите фаворити сигурно ще познаете и вашите.

Новозеландският карекс

Чувства се чудесно в градина и саксия

"Замръзнали къдрици" (Frosted curls) е един от най-популярните сортове карекс (от над 500 други). Много ефектен и невзискателен за отглеждане вид треви, който може да срещнете и с името острица.

Сортът се характеризира със сребърно зелени тънки, дълги и безбройни листа, които изсветяват до бяло във върха и се накъдрят. Растението е атрактивно целогодишно и се смята за една от най-декоративните треви за малки градини и контейнерно отглеждане. Формира обемни туфи с каскаден ефект подобен на коса. Съчетава се чудесно с други растения, независимо дали са цъфтящи или листно-декоративни.

Туфата на новозеландският карекс рядко достига до 40-45 см височина. Предпочита слънчево изложение и добре дренирана почва. Понася засушаване и отрицателни зимни температури без поражения, но за съжаление живее кратко (3-5 години), ако не се подмладява. Подходящи периоди за делене и засаждане са пролетта и есента.

За да уловите цялата красота на "замръзналите къдрици" засадете растението на високо.

Сред карексите има изумително разнообразие от оцветяване на листата и размери на растенията. Някои видове толерират често преовлажняване, продължителна суша или дори постоянно отглеждане във вода. Carex buchananii 'Firefox' е само един от вариантите. Тази трева има червеникави листа, които много наподобяват лисича опашка.

Всички острици са изключително приспособими растения, лесни за отглеждане и поддържане с оптимален ефект за градината.

Пухкава пушица за водни площи

Изисква кисела почва и много влага

У нас тази трева може да се открие в диво състояние. Разпознава се най-лесно по време на зреенето на семенцата. През останалото време си е просто трева, но интересните пухчета заслужават внимание и биха внесли разннообразие в градината.

Пушицата е студоустойчива, влаголюбива и се развива отлично на кисели почви. Цъфтежът започва през май, а пухчетата се появяват до август. Разнасят се с вятъра, но самата трева не е агресивен плевел.

Освен белите памучета, тази трева има и друга особеност. Може да се отглежда във водни площи целогодишно.

Запленяващите спирали на дзуката

Коренището може да е залято с вода

Дзуките също са много и разнообразни треви, които са се сдобили със славата на декоративни растения. Най-впечатляваща е Juncus effusus f. spiralis. Тя е вечно зелен многогодишен представител, интересен не само за градинарите, но и за ботаниците. Спиралите всъщност са стъбла, а не листа.

Туфата на спираловидната дзука се разраства бавно. Растението предпочита слънчево изложение, но се чувства добре и на шарена сянка. Почвата трябва да е кисела и да задържа добре водата. Коренището може да е залято постоянно с вода, без това да пречи на спиралите да се развиват.

Обикновено тази трева няма врагове. Не се напада от болести и неприятели и не изисква много грижи. Понася отлично отрицателни температури, когато се прихване и установи. Спокойно можете да мислите за дзуката като за блатна трева и да украсите езерцето си с нея. Би се чувствала добре и в красива саксия на перваза.

Сребърни таралежчета

Коелерията не се самозасява

Koeleria glauca се държи отлично и не се разпростира много. Тя е много подходяща за слънчеви бордюри. Формира гъста синьо сребърна туфа, която много наподобява на истински таралежчета. През лятото образува класчета и семенца, но няма способността да се самозасява.

Тази трева е най-атрактивна, когато е засадена в групи, иначе има опасност да се загуби. Листната маса остава свежа дори през зимата, а самата туфа трябва да се разделя през няколко години за подмладяване.

Джудженцето достига едва 20-30 см. височина, затова заслужава място в предните редици на лехата.

Заешки опашки за сухи букети

Растенията са едногоодишни

Lagurus ovatus е трева с очарователни съцветия, които по нищо не отстъпват на пухкавите заешки опашки. Когато узреят те не се разпиляват и са много подходящи за сухи аранжировки, букети и инсталации. Могат да се оцветяват, но затова си трябва майсторлък.

Заешката опашка е едногодишна трева. Самозасява се само на места, които си хареса, и не е агресивна. Растенията предпочитат лека, умерено плодородна почва и умерена влага. Развиват се отлично на слънце или лека сянка и не изискват никакви грижи. Е, освен засяването на семената. Студоустойчивостта на тревата не е пригодена за нашите условия.

Лагурусът е най-ефектен през лятото и есента, когато съветията вече са оформени. Туфата се разпростира до 30 см, а на височина достига до 50 см.

Синеоката трева

Цъфти от края на пролетта до началото на есента

Sisyrinchium е чаровник, много подобен на трева, заради ланцетните си листа. Точно затова е получил името синеока трева. Но всъщност той е по-близък родственик с перуниките.

При всички положения, растението заслужава внимание, не само заради красивите си цветове, но и защото се отглежда лесно.

Sisyrinchium е студоустойчив вид, който на височина може да достигне 30 см. Цъфтежът започва в края на пролетта. Съцветията са рехави, а самите цветчета се отварят поетапно, което удължава периода на цъфтеж. Растенията се развиват добре на слънчеви места и нямат особени предпочитания към почвата. Задължително условие е да има добър дренаж за кореновата система.

След прецъфтяване листата може да се подрежат, за да се стимулира сгъстяване на туфата.

Японската плачеща трева напомня бамбук

Пъстролистните сортове са уникални

Японските плачещи треви са поредният изумителен представител на семейство житни, към които не можете да останете безразлични. Самите растения имат нужда от няолко години, за да оформят перфектната плачеща каскада. Листата са сравнително широки, но все пак ланцетни. Някои видове са леко овласени.

Цъфтежът не представлява интерес за градинарите. Височината е около 30-40 см. През есента листата променят цвета си в характерни топли тонове.

Тези треви не са претенциозни. С успех се развиват на плътна сянка, за разлика от много други. Слънцето дори може да бъде враг, а също и преовлажняването. Препоръчва се засаждане в композиции с други сенколюбиви растения, като хоста, хидрангеа, дицентра, папрати и т.н. Почвата да бъде плодородна и добре дренирана.

Драматичният Ophiopogon

Дребосък, но какъв цвят само!

Перфектно оформени туфи, компактни размери и невероятна краска. Какво повече да кажем за този чаровник?

Ophiopogon достига височина и ширина до 30 см. Ланцетните листа се извиват в красиви дъги. Тази трева е перфектният контраст на зеленото. Има си и награда.

Отглежда се лесно. Предпочита хумусни почви с добър дренаж и умерена влажност. Развива се еднакво добре на слънце и на сянка, но горещините му се отразяват зле. Жаркото слънце през лятото може да нанесе поражения по листата, затова е добра идея да го засадите на шарена сянка или да го защитите по някакъв начин.

"Черен свят" е най-харесваният сорт. Не страда от болести и не се напада от неприятели с изключение на охлювите. Идеален е за смесени цветни лехи и каменни градини. Чувства се добре и в контейнер.

Маймунската цъфти през лятото и есента

Liriope muscari ще ви накара да преосмислите разбиранията си за декоративни треви. Е, не е трева в истинския смисъл на думата, но е зачислена като такава в асортимента на градинските центрове, в които се предлага. Рядко се намира и си е находка.

Маймунската трева се справя отлично в нашите условия. Понася добре студа през зимата, предпочита по-сенчести места с богата и дренирана почва. Грижите за растението са минимални.

Размножава се лесно. А не на последно място, цъфтежът е впечатляващ.

Лириопето запазва листата си и през зимата. Може да се използва за обкантване на цветни лехи и алеи. Чувства се чудесно и в контейнер. Няма врагове в лицето на болестите и неприятелите.

Червен пенисетум

За съжаление е едногодишен

Всички пенисетуми са декоративни, но сорт Rubrum води класацията. Няма да преувеличим, ако кажем, че е перфектен за градини и големи смесени контейнери.

Тази трева е топлолюбива и расте бързо само, ако този неин каприз е задоволен. Има нужда от плодородна почва, умерена влага и поддръжка. Но всички усилия си заслужават.

Пурпурно червените листа достигат височина над метър, а туфата се разпростира още толкова на ширина.

Метлиците, които образува, допринасят за декоративния ефект на растението. Те са изключително подходящи за аранжиране на букети. Характеризират се с нестандартен цвят и осанка. Запазват целостта си в изсушено състояние.

Несъмнено пенисетум Rubrum е фаворит в парковото и градинското озеленяване. Единственият му недостатък е, че не е студоустойчив.

Очарователното чудовище

Счита се за агрсивно, но у нас мръзне

Arundo donax е чудовище в истинския смисъл на думата. За по-малко от месец стъблата му достигат 2-3, дори 4 метра височина. Реално растението е тръстика и често се бърка с бамбука. В миналото стъблата му се използвали за направата на рогозки и други полезни за бита предмети, но днес е екзотичен и рядко срещан вид по нашите ширини.

В по-топлите страни се смята за агресивно и борбата с него е почти невъзможна. У нас обаче надземната маса мръзне до нивото на почвата през зимата. Коренището се запазва и от него започва растеж на нови стъбла.

Ариндо предпочита слънчеви места и обилни поливки. Няма проблем със засушаването и не се напада от вредители. Кореновата система може да се използва с успех за спиране на ерозията на почвата по склоновете, а сухите стъбла са мечта за сръчните ръце на много хора. Те са леки, здрави и изпълняват чудесно функцията на прегради и колчета.

Растеннието е внушително и зааслужава място в големите градини.

Какво пропускаме?

Синята фестука е дребосъче с интересна визия и без капризи. Чудесна е за бордове около алеи и смесено отглеждане с други треви и цъфтящи растения. Предпочита слънчеви места и умерени поливки. Понася добре засушаване.

Книфофията се цени заради размерите и цъфтежа си. Тя е многогодишно растение, достига метър височина и цъфти в края на лятото. За съжаление тя не понася големи студове и има нужда от защита. Изисква слънчеви месторастения с богата и умерено влажна почва

Кортадерията или пампаската трева е гигант, достигащ около 3 метра височина. Интересът към нея е от скоро. Метлиците, които образува привличат погледа, подходящи са за сухи аранжировки. Тази трева расте умерено и не изисква много грижи.

Императа цилиндрика е характерно оцветена трева с височина около 40 см. основата на листата е селена, а към върха почервеняват. Расте бързо, отглежда се лесно, издържа на ниски температури, засушаване, преовлажняване. С две думи е мечтаното растение за много градинари.

Мискантус зебрина, както подсказва името, е нашарена доста интересно.

Туфата е сравнително компактна, растежът е изправен, а метлиците не представляват особен интерес. Без контрол зебрината може да се разпростре на повче от два метра чрез коренови издънки.