През периода 28 август – 4 септември 2019 г. пазарът на пилешко месо в страната като цяло е спокоен. Само при предлагането на дребно на охладено пиле в големите супермаркети е налице по-значителна промяна на средната цена за страната, в посока надолу.

Пиле-замразено

Средната цена на едро на замразеното пиле за страната е 3,92 лв./кг. Това е с 0,5% по-ниска на седмична база. Предлагането на замразено пиле на тържищата е в ценовия диапазон от 3,25 лв./кг (Ямбол) до 4,31 лв./кг (Добрич). В четири от областите се отчита седмично понижение на стойностите от 0,8% до 20,4% (най-значително в Монтана). В други три продуктът поскъпва с между 2,4% и 15,7% (Пловдив), сочи статистиката на МЗХГ.

В големите търговски вериги (ГТВ) замразеното пиле се търгува на цени от 4,39 лв./кг (Пазарджик, Пловдив и Хасково) до 5,30 лв./кг (Разград). В областите Перник и София се наблюдава увеличение на цените с по 1,7%. Това води до незначително повишение на средната стойност за страната с 0,2%, до 4,81 лв./кг.

През наблюдавания период цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,89 лв./кг по-високи от тези на едро. Разликата е най-висока в Монтана (1,57 лв./кг).

Предлагането на дребно на замразено пиле в другите търговски обекти (ДТО) е в ценовия интервал от 4,55 лв./кг (Варна, Велико Търново и Габрово) до 5,25 лв./кг (Разград). Средната стойност за страната в ДТО се задържа на ниво от 4,88 лв./кг.

Маржът между цените на замразеното пиле на едро и на дребно в по-малките търговски обекти е средно 0,96 лв./кг. Разликата в тази посока е най-висока в Монтана (1,45 лв./кг).

Цените на замразеното пиле в по-малките магазини са с 1,5% над тези в големите търговски вериги.

Пиле – прясно, охладено
Цените на едро на охладеното пиле варират от 3,85 лв./кг във Велико Търново до 5,27 лв./кг в Русе. Единствено в област Варна е налице ценово отклонение спрямо предходната седмица – повишение с 0,7%. То не се отразява на средната стойност за страната и тя остава 4,69 лв./кг.

В големите супермаркети охладеното пиле се търгува в диапазона от 4,53 лв./кг (Варна) до 5,39 лв./кг (Кюстендил). В тринадесет от областите се наблюдава седмично понижение на ценовите стойности от 5,5% до 12,7%, най-чувствително във Видин, Враца, Монтана и Разград. Средната цена на дребно за страната на охладеното пиле в големите супермаркети се покачва с 4,7%, до 4,91 лв./кг.

През изминалата седмица средната цена на дребно на охладеното пиле в ГТВ за страната е с 0,22 лв./кг по-висока от тази на едро, като разликата достига до 1,24 лв./кг във Велико Търново и Търговище. В единадесет области продуктът се предлага с до 0,65 лв./кг (Русе) по-евтино в ГТВ отколкото на едро.

В по-малките магазини цените на охладеното пиле се движат от 4,78 лв./кг в Русе до 5,35 лв./кг в Благоевград и Плевен, без седмични изменения по области. Средната стойност за страната остава 5,13 лв./кг.

Цените на дребно на охладеното пиле в ДТО са средно с 0,44 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата остава най-висока във Велико Търново (1,45 лв./кг). В четири области продуктът се предлага с до 0,49 лв./кг (Русе) по-евтино в ДТО отколкото на едро.

Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини е с 4,5% по-висока от тази в големите търговски вериги.