Кожицата им трябва да е здрава

За да запазите картофите по-продължително време, трябва не само правилно да ги съхранявате, но и да ги извадите.

Картофите са готови за прибиране, когато наземната им маса е добре завяхнала, а кожицата на клубените Ц позасъхнала и здрава.

С какво да се съобразите:

Изваждайте картофите, когато почвата е рохкава, а не много суха и сбита.

Внимателно обръщайте браздите, за да нараните възможно най-малко клубени.

Сортирайте картофите докато ги изваждате.

Разстелете картофите под навес. Не трябва да се нагряват директно от слънцето, тъй като зеленясват и се развалят вкусовите им качества.

Преди да ги приберете, почистете клубените, ако има полепнала почва по тях.

Насипете картофите в щайги или на специално подготвени места в помещенията, където ще ги съхранявате.

Наранените клубени поставете отделно и използвайте първо тях за консумация