Трактори и комбайни на следващо техническо стъпало след СИМА 2019. Интегрират нови технологии в машините за увеличаване на продуктивността и икономичността им

Екип на в. "Български фермер"

Най-голямото събитие в сектора на земеделските машини до края на годината ще бъде световното изложение Agritechnica 2019 в Хановер. Още отсега интересът е голям. Всички грандове в аграрното машиностроене ще представят своята продукция - иновативни машини и инвентари, прецизни и високо производителни. В тях електрониката постепенно замества прякото човешко участие в управлението им. Според организаторите от DLG (Германско земеделско дружество) се очакват над половин милион посетители от 130 страни, професионалисти в различни области на селското стопанство. За тях домакините от DLG са подготвили атрактивна програма от конференции, семинари и форуми, свързани с най-важните проблеми на земеделието в европейски и световен мащаб. Изложението Agritechnica 2019 ще се състои от 10 до 16 ноември и в него ще участват над 2800 фирми-изложители от повече от 50 държави. Водещите теми на изложението в областта на агротехниката са свързани с автоматизацията и роботизацията, както и с т.нар. инженерно земеделие чрез интелигентни решения

На практика това става чрез механизация на следващо ниво, като се комбинират различни инженерни решения в двигателите, трансмисиите, хидравликата, механиката и електрониката. Иновативните технологии обогатяват селскостопански бизнесмодели с компоненти или системи, оптимизиращи съвременната агротехника. Изложители от световните концерни на агромашиностроенето ще демонстрират и на Agritechnica 2019 как технологичните новости могат да се интегрират в съществуващите дизайни на машините с цел увеличение на тяхната продуктивност и икономичност. Продуктите, които ще бъдат изложени в повече от 20 огромни халета ще представят нови концепции и променена функционалност, прецизност, рентабилност.

Прилагането им, смятат специалистите, ще доведе до значително подобрение на земеделската дейност. Ще се предлагат иновации, чрез които работата на машините в полето ще бъде такава, че от тях трябва да се очаква рязко да се увеличи конкурентоспособността на фермерите. Изследователи и консултанти към Агритехника 2019 прогнозират, че инженерното земеделие ще отговори на нуждите на производителите в новите икономически условия на ниво фермерска общност. На практика това означава прилагане на най-рационални подходи, осигуряващи им възможност за разширяване на бизнеса им и активно участие в пазарните процеси.

Както е обичайно на световните земеделски изложения от ранга на парижката СИМА, на ЕЙМА в Болоня, така и на Агритехника 2019 в Хановер на предно място в процеса на техническо и електронно обновление ще бъдат големите самоходни машини. Вече се знае, че такива гиганти като AGCO, CLLAS, CNH, John Deere ще представят като световни премиери модели на свои нови комбайни и трактори. Акцентът при AGCO ще бъде супер модерният зърнокомбайн Ideal, с който се прави голяма крачка към автономността на машината. Подобен по параметрите си ще бъде и изложеният за първи път на световен агропанаир комбайн на CLLAS, най-новата му серия, моделите от второ поколение Lexion 5000 - 8000. New Holland няма да остане по-назад и ще предложи най-новата и усъвършенствана версия на комбайна New Holland CR Revelation IntelliSense, обявен за Машина на 2019 на изложението в Париж. По същество в него е вградена система за намаляване на загубите и опазване на качеството на зърното и максимализиране на работата на машината. Подобни премиери се очакват и от другите световни концерни в тази област.

Картината при тракторите не е по-различна. В по-тежката класа L Massey Ferguson ще представи интересни модели от тази линия, сред които е и новият 7719 S, също Машина на годината от СИМА 2019. В категория T известният производител New Holland ще представи следващо поколение от T5 AutoCommand. Посетителите на Агритехника 2019 ще видят вече готовите модели на Valtra A HiTech 4 в средните мощности. В клас S е и новият трактор Versum CVXDrive, който съчетава предимства на CVT трансмисията с високо технологично оборудване и компактни размери. Фермерите със смесени стопанства, средните и големи производители на млечни продукти, които имат нужда от компактен CVT трактор в диапазона 100-140 к.с. вече имат още една опция с представянето на последната гама Versum CVXDrive от Case IH на европейския пазар.

Ще ви представим този трактор, защото той беше отличен с приза Машина на 2019 на публиката и журналистите на парижкото изложение СИМА 2019, състояло се през зимата т.г. Той е характерен пример, че има приемственост мeжду това, което се демонстрира пред аграрната общност на най-големите международни изложения по света. Новата линия се предлага в четири модела - от Versum 100 CVXDrive до Versum 130 CVXDrive.

Тези модели на трактора са проектирани, като машини с премиум оборудване, които предлагат характеристики, налични при големите трактори. Машината е маневрена, лесна за управление и предлага предимства, като икономия на гориво и безстепенна трансмисия. Преди това се предлагаха със CVXDrive трансмисия по-големите и по-тежки четири цилиндрови модели 116-145hp от серия Maxxum. Тракторите Versum са по-леки и се нареждат между моделите Maxxum и вече установената гама Luxxum.

Безстепенна CVXDrive технология

Целта на инженерите в разработването на новата CVXDrive трансмисия в гамата Versum е да се облекчи дейността на фермерите, чиято работа включва повече транспорт или задачи на полето като косене, балиране, лека обработка и специални приложения, където постъпателната скорост не е пряко зависима от оборотите на двигателя. Това осигурява безстепенно движение до 40 км/ч, скорост, която с автоматичната EСО функция може да се достигне при намалени обороти на двигателя. Електронен контролер спомага за по-бърза смяна на предавките и по-добра ефективност при всички работни скорости.

Тракторите Versum CVXDrive имат и функция за автоматично управление на производителността Automatic Productivity Management (APM), която автоматично намалява оборотите на двигателя когато има необходимост от по-ниска мощност - например, при обработка на по-леки почви или когато има по-ниско изискване към хидравличната система на прикачения инвентар. По този начин APM спомага за още по-голямо намаляване на консумацията на гориво и оперативните разходи.

Versum тракторите имат луксозна кабина с четири колони за пълна видимост във всички посоки и комфортна работа. Разположението на контролите е сходно с това при по-големите модели на Case IH. Познатият подлакътник Multicontroller е стандарт за лесна и интуитивна работа с всички функции на Versum. Характеристиките на безшумната кабина включват климатроник и делукс седалка с високи спецификации, докато светлините на 360р допълват комфорта за оператора по време на дългите работни дни.

Именно такива качества, които конструкторите на машини влагат в тях, подобрявайки и дизайна им, са в основата на големия списък от правила, започнали вече да действат за преминаване към интелигентното и високо продуктивно инженерно земеделие. Това е процес, набиращ сила през последните години. Той осезателно се ускорява от нуждите на производителите, които са подложени на натиск от климатичните изненади и от признаците за стагнация на пазара за земеделска продукция.

Versum тракторите имат луксозна кабина с четири колони за пълна видимост във всички посоки и комфортна работа
Versum тракторите имат луксозна кабина с четири колони за пълна видимост във всички посоки и комфортна работа
Електронен контролер спомага за по-бърза смяна на предавките и по-добра ефективност при всички работни скорости
Електронен контролер спомага за по-бърза смяна на предавките и по-добра ефективност при всички работни скорости