Саудитска Арабия обяви търг вчера за закупуването на 780 000 тона фуражен ечемик. Срокът за доставка е от октомври до декември.

Европейските и по-специално френските износители, които очакваха завръщането на този вносител, ще опитат късмета си на този търг, още повече, че настоящите цени и еврото спрямо долара допринасят за високата привлекателност на ечемика от този произход.

Настоящият спад на цените също провокира някои купувачи да се препозиционират.

Вчера цените на пшеницата на борсата Euronext показаха леко повишение в сравнение с предходния ден, когато достигнаха нов минимум от откриването на договорите за доставка на зърно през 2019 г.

Цените на рапицата, напротив, показаха нови върхове по време на сесията, но в края на деня те все пак намаляха.

В резултат цената на ноемврийския договор през 2019 г. загуби 1,75 € / т, спадна до 379,25 € / т, докато по време на наддаването достигна 382,75 € / т.

Отсега нататък операторите ще следят внимателно края на прибирането на реколтата в Европа, особено по отношение на ечемика и състоянието на царевичните култури.

Така че след сезон 2018/2019 перспективите за значителен внос на царевица в ЕС през 2019/2020 MГ досега изглеждат доста големи.