135 млн.евро отпусна Холандия за подпомагане на кръговото земеделие

21 август 2019
Агробизнес
4491
Няма снимка
Всяко домакинство в Бокстел се е включило в реализирането на идеята, инвестирайки по 2 000 евро за закупуването на около 20 ха земя около фермата
 

Нов тип стопанство беше създадено в Холандия. Целта е чрез него да се посрещнат предизвикателствата и последствията от глобалното затопляне. В новото стопанство собствениците сами избират какво да произвеждат, освен това имат възможност от него да се снабдят с всички продукти, които са им нужни.

На 2,6 км от Бокстел, насред обширните ниви и пасища се отглеждат домашни птици, прасета, крави, има изградени парници и сглобяема къща. Тя представлява едновременно офис и кухня, пише „Франс прес“.

Особеното в тази идилична картинка е ,че стопанството е собственост на 200 семейства от Бокстел. То е уникална колективна ферма, създадена през 2016 г. от 42-годишния агроинженер Герт ван дер Вер.

Реализирането на идеята си той мотивира с разположението на страната му, която се намира под морското равнище. Това я прави много уязвима към последствията от глобалното затопляне и очакваното повишение на морските води. Този сценарии за развитие на бъдещето го тласка към търсенето на решение за промяна на производствената система и начина на хранене.

Именно чрез създадената ферма могат да се намалят нивата на въглеродния диоксид, отделян от отглежданите животни. Интересното е, че с цел намаляване на разходите агроинженерът е наел фермер, който да произвежда нужните храни както за местните жители, така и за животните.

Всяко домакинство в Бокстел се е включило в реализирането на идеята, инвестирайки по 2 000 евро за закупуването на около 20 ха земя около фермата. На тези площи сега се отглеждат 15 крави, 20 прасета, 250 кокошки носачки и 250 кокошки за месото им. Създадени са овощна градина, ниви и парници с двайсетина вида зеленчуци. Веднъж седмично местните, които са и инвеститори в стопанството го посещават, за да се заредят с необходимите им продукти. Те заплащат еднократна такса от 11 евро на човек.

Цели 60% от храната на тези 200 семейства се осигурява от колективната ферма.

Самият модел на фермата е нов за Холандия. Интересното е, че страна вече е вторият износител на селскостопански и хранителни продукти след САЩ. Причина за това е развитието на интензивното земеделие.

За съжаление именно то е сред основните причини за задълбочаване на климатичните промени. Затова в Холандия вече се зараждат и нови идеи за решаване на проблема, а също и за преосмисляне на начина на производство.

Фермата в Бокстел е добър пример как могат да се намалят парниковите емисии от складирането, преработката, опаковането и транспорта на хранителните продукти. Паралелно с това се намалява и разхищението на храни, което през последните години се превърна в сериозен проблем.

Кръговото земеделие в Холандия среща голяма подкрепа от страна на правителството, което за целта осигури на фермерите финансова подкрепа в размер на 135 млн. евро.

Фермата в Бокстел добре показва какви са резултатите от кръговото земеделие. Там животните свободно се разхождат в овощната градина, наторяват почвата, намаляват разпространението на плевелите, хранят се на воля със семенца и треви.

Съвместно с университета в Айндховен Ван дер Вер разработва проект за дрон за наблюдение отвисоко. Чрез него ще може да се следи състоянието на посевите и почвата. Роботи ще могат да помагат в брането на плодовете.

Предстои откриването на втора колективна ферма. Ван дер Вер вярва, че техният брой ще се увеличи сериозно в бъдеще. Според него, когато тези стопанства станат 35 хил. на брой, ще може да се осигури изхранването на 17 млн. жители.

Още от Агробизнес
0

Това личи от заповед на зам.-министър Чавдар Маринов Диана Ванчева Според решение на Европейската комисия за одобряване на държавни помощи за компенсиране на щетите по земеделските култури

0

Фермерите заемат изчаквателна позиция Алма Давидова Богатата жътва на зърното по света и у нас логично потисна за известно време котировките. Но сега доброто представяне на зърнените пазари

0

AgriTechHack показа как технологиите премахват бариерите пред агросектора Екипът ONE на Александър и Борис Брестнички се класира на първо място и получи 15 хил.

0

Колебанията в мненията за реколтата се уталожиха още в началото на месец септември – този сезон се оказа добър и в количествено и в качествено отношение,

0

Кандидатите по схемите и мерките на директните плащания, ще получават вече онлайн уведомителните си писма за извършените оторизации и преведени средства от ДФ „Земеделие“ – Разплащателна агенция.

Последни новини
0

Жълт код за силен вятър над морето е в сила за три области на страната на 18 септември. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)

0

Пчели от семейства с лабораторна диагноза Nosema ceranae (нозематоза) в комбинация с вирус, деформиращ крилата и остър вирусен паралич показват признаци на масово пълзене пред кошерите

0

Законопроект, предвиждащ забраната на фермите за ценни кожи в страната от 1 януари 2021 г., е внесен в парламента. Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА Петя Алтимирска

0

Още в първите години трябва да се формира короната, като за целта се избират най-силните и най-дълги скелетни клони. На един храст са необходими от 3 до 5.

0

Пчелите, излюпени през август са тези, които зимуват. През август семействата се третират срещу акара Varroa destructor. Тогава трябва да се третират и семействата с НОЗЕМАТ ХЕРБ или НОЗЕМАТ ХЕРБ

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Техническият директор Пламен Костов за втори път дърпа шалтера по време на вътрешен бунт - през 2001 г. “Хоризонт” се бунтува срещу генералния директор Иван Бориславов, разказа Красимир Луканов във фейсбук Техническият директор на БНР Пламен Костов е спрял излъчването на програма “Хоризонт” на 13 септември

Тайните клиенти ще ходят по гишетата, ще следят за любезност, бързина и приятен вид. Ще пишат и на имейла и ще звънят по телефона Тайни клиенти ще ловят по сценарии мудни чиновници. Те ще следят дали администрацията не тормози хората за излишни документи. Ще отразяват и дали служителите са били достатъчно вежливи и усмихнати

“Ще бъда по-щастлив на рождения си ден, ако вместо подаръци и цветя съберем добрина. Разчитам на вашата съпричастност.” Това е написал в поканата си до старозагорци кметът на града Живко Тодоров, с която кани съгражданите си на 38-ия си рожден ден. Тържеството е в деня на личния му празник 21 септември, събота