36 диви свине са уловени през периода от 1 до 13 август в специални стационарни капани на територията на Северноцентрално държавно предприятие (СЦДП)- Габрово. Съоръженията са част от усилията за намаляване популацията на дива свиня и борбата с африканската чума по свинете. Действащите капани в дивечовъдни участъци и държавни ловни райони към СЦДП са 51, като 14 от тях са новоизградени. В териториалния обхват на предприятието действат и други 34 капана, които са в ловностопанските райони, стопанисвани от ловните сдружения.

Масирани претърсвания за трупове на умрели диви свине извършват в горските територии служители на Северноцентралното държавно предприятие. 

Общо 276 обхода, които задължително се правят без кучета, са извършили служителите на СЦДП и териториалните му поделения за посочения период.

По време на претърсванията в горските територии на областите Габрово, В. Търново, Русе, Силистра и Разград, служителите са открили 83 мъртви прасета.

Други 125 екземпляра са били отстреляни, през посочения период при регламентирания индивидуален лов на дива свиня– също една от мерките за справяне с болестта.

Мъртвите прасета, включително тези, които са отстреляни, задължително се унищожават чрез загробване след вземане на проба за АЧС. Без значение дали прасето е отстреляно от ловец, или горски служител ангажиментът по транспортиране на трупа, загробването, дезинфекцията на мястото, вземането на проби и изпращането им до специализирани лаборатории се извършват от горските служители.