Нови указания за реализация на животни по схемите за обвързано подпомагане за 2019

Изискванията към стопаните за реализация на животни при обвързано подпомагане ще се прилагат за първи път.

Ще се отнасят за месодайни крави или юници, месодайни крави под селекционен контрол, овце-майки и кози-майки под селекционен контрол.

Реализацията на животните за целите на директните плащания трябва да е придружена от ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване на животни, когато се касае за живи животни в границите на страната.

Изискват се и сертификат за вътрешна търговия е ЕС или сертификат за здравословно състояние при износ, когато реализацията на живи животни е извършена извън границите на страната, както и счетоводни документи.

Документите за доказване на реализираните на пазара животни трябва да са издадени в периода от 1 октомври 2018 г. до 30 септември 2019 г. и да се представят от 5 до 31 октомври 2019 г. в съответната областна дирекция на фонд "Земеделие".

За да бъде зачетена реализацията

в системата на БАБХ–ВЕТИС, движението на животните в съответствие с издаденото ветеринарномедицинско свидетелство, трябва да е със статус "завършен", а статусът на придвижените животни трябва да е "пристигнало".

Незавършени движения на животни във ВЕТИС, независимо от това дали са придружени от счетоводни документи и номер на ветеринарномедицинско свидетелство или сертификат, няма да се считат за валидна реализация.

Срокът, в който животните, заявени по схемите за подпомагане, следва да останат в стопанството за 2019 е 05.09.2019 г. включително за животните, заявени за обвързано подпомагане.

А за животните, заявени по схемата за преходна национална помощ за овце-майки или кози-майки срокът е 25.09.2019 г. включително.