Динен мед /маджун/ ще варят на 25 август жителите на силистренското село Смилец в местност край селото, съобщават от кметството за БТА.

Идеята да се представи възстановка на цялостния процес за приготвянето на динения мед /маджун/ е от женския клуб към читалището „Светлина-1906“. Привлечени са млади хора.

За да се приготви диненият мед/маджун/, дините се изстъргват, изсипват се в обикновени съдове и се слагат на огън, докато се получи сок. После той се прецежда от семките и се вари отново до сгъстяването му.

Подготовката на празника започва със засяване на бостан още през пролетта. Целият процес „от нивата – до тавата“ е интересен за различните поколения, които участват в дейностите месеци наред.

При засяването по традиция, за да се родят големи дини, бабите и децата се търкалят в бостана. За празника се подготвят и ателиета за домашна баница на пещ и за динени фантазии. Ще има ревю на народни носии и накити за деца до 10 години и конкурсна фолклорна програма.

Но най-напред в земята се издълбават така наречените „котлони“, в които се пали огън, с „гнезда“ за съдовете /тави/ и изход за дима.

Диненият мед се е използвал в старите и трудни времена като подсладител. Може да се консумира и от диабетици.