Пелинът става не само за вино

12 август 2019
Цветя
9063
 

Гони комари, змии и ръжда

Artemisia аbsinthium е растение познато от дълбока древност със своите лечебни качества. При всички положения не бива да се прекалява нито с виното, нито с билката. В градината обаче, пелинът е добре дошъл. Всеизвестен факт е, че отварата от растението е горчива на вкус и служи като чудесен репелент и инсектицид. Оказва се, че и змиите не го харесват. Защо? Не се знае, но стоят далеч от него.

Пелинът се среща почти повсеместно у нас, а е лесно и отглеждането му като културно (декоративно или лечебно) растение. Достъпни са разсади на повече от приемливи цени.

Декоративната стойност на пелина се изразява в сивкавата листна маса и различната структура на листата, както и формата на самото растение. Може успешно да се отгледа и от семена, като подходящи периоди на засяване са края на лятото и началото на есента или края на зимата и началото на пролетта. Семената не се покриват и поникват за 10 до 20 дни при умерена температура и постоянна влажност.

Още от Цветя
0

Всяка пролет представя своята пиеса по изумителен и неповторим начин. Героите в нея - цветята, всеки път играят вече познатите ни роли, но по нов и различен начин

0

Цветя с извънземна красота и нестандартен чар има много, а вече могат да се превърнат в част от всяка колекция. Пригответе се за една разходка из далечни страни

0

Внимавайте! Пазете ги! Празниците отминаха, новата година започна. Получихте ли много подаръци? А сред тях има ли цветя? Както има растения с лечебни качества, така има и такива

0

Каква е разликата и защо е важно да я знаем Ботаниците са интересни хора, ходещи енциклопедии. Самата наука пък е доста сложна, дори объркана в някои случаи (например, този с амарилиса и хипеаструма)

0

Нова година, ново начало, нови надежди... С подновени сили и свежи идеи през първия месец от годината започваме с планирането на предстоящия сезон. Записвайте си

Последни новини
0

Щандът на Русия на най-голямото изложение за храни “Зелена седмица” бе затворен за два часа заради незаконни месни продукти. Става въпрос за 20 незаконно внесени салама

0

Коренно различна версия на подпомагане към земеделските производители предложи вчера правителството на Великобритания, след като вече няма да се ръководи от европейската ОСП

0

Това предупреждават ветеринарни лекари За да избегнете последващи сериозни проблеми, трябва да сте по-внимателни при манипулации с над 6-килограмови прасета (над 21-дневни)

0

Над 35 млн. евро струва на България борбата с африканската чума по свинете досега. В Европа са избити 1,4 милиона прасета, а в 12 страни, 10 от които са членки на ЕС има над 3900 огнища на болестта

0

Продукти: 500 г пилешко филе, 300 г гъби (каквито имате под ръка), 70 г кашкавал, 3 суп. лъж. сметана за готвене, 1 глава лук, сол и черен пипер на вкус Приготвяне: Нарежете гъбите на кубчета и ги

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За втора поредна година Деси Тенекеджиева и нейната фондация “Стоян Камбарев” ще връчат “Награда за кино 355”. Тя се дава по време на церемонията за друг приз - “Полет в изкуството”, която се организира за 11-и път. Събитието ще бъде на 13 април в София. “Награда за кино 355” е насочена към младите кинотворци

Тенденцията - да минат изцяло на самообслужване, вече пробват пазара с няколко обекта Нов начин на обслужване въвеждат част от големите бензиностанции - нощем търговските обекти се затварят и остава да работи само един служител на гише. Това установи проверка на “24 часа” на част от пътищата в Северна България

На 80 г. съм и денят ми протича съвсем обикновено: всяка сутрин влизам в операционните на ВМА и давам анестезии, когато съм дежурен, оставам до 20 ч, давам и дежурства като консултант за ВМА и страната. Най-хубавият момент е да видя благодарност в очите на излекуван пациент. Но най-развълнуван съм бил