Ароматна, вкусна и много полезна

Лимонената трева (Cymbopogon Citratus) тепърва се популяризира у нас. Тя се използва в тайландската, камбоджанската и виетнамската кухня предимно, като се добавя към суши, супи, кърита, морски специалитети и ястия с пилешко месо. Става и за чай.

Но не това е важното в този случай. Тази ароматна трева се използва и за направата на ароматни свещи и пръчици, чиито аромат прогонва комарите. А изглежда и влечугите не го понасят.

За съжаление у нас лимонената трева може да се отглежда само в саксия, защото не понася отрицателни температури. Растението изисква богата почвена смес, която да се поддържа влажна. Мястото трябва да е светло, а най-добре слънчево.

Лимонената трева не проявява капризи и може да се бере целогодишно. Желателно е да се пресажда всяка пролет. Това е подходящ момент и за размножаване чрез делене на туфата. Новите части може да се засадят покрай оградата, но задължително оставете растения и в саксии. Наесен може да извадите туфите и да се опитате да ги съхраните.