Следващите 10 години експертите очакват 13-процентен ръст в световното производство на месо. Това показват последните прогнози, публикувани от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и на ФАО (Организацията по прехрана и земеделие).

Увеличеното търсене на храна (включително и на месо) ще бъде най-забележимо в районите с висок прираст на население - като Африка, Азия, Близкия изток.

По прогнози световното производство на месо до 2028 г. ще бъде с 13% над средните показатели за периода 2016-2018 г. 74% от този прираст ще бъде за сметка на развиващите се страни. След 10 г. на Азия ще се падат 56% от световния внос на месо, а Филипините, Япония, Малайзия и Виетнам ще отбележат високи равнища на потребление и внос, доколкото търсенето ще надвишава вътрешните им производствени мощности.

Също така се очаква, че световният експорт на месо през 2028 г. ще е с 18% повече в сравнение с периода 2016-2018 г. Най-много ще се увеличат експортните обеми в Бразилия и Аржентина.

В прогнозата си от ОИСР отбелязват, че значителното влияние на световната търговия на месо следващото десетилетие ще се определя от редица фактори като:

- африканската чума по свинете;

- устойчивостта към бактерии;

- климатичните промени.

Те ще влияят на доставките на хранителни продукти, на промяната на менюто и на здравето на хората.