От индустриалния сектор в свиневъдството в Добричка област настояват заради опасността от африканска чума да бъдат въведени строги финансови санкции за туристите, укриващи и пренасящи през границата хранителни продукти от животински произход, предава БТА.

Граничната полиция не може да провери всички автомобили, а вирусът оцелява и в преработените месни продукти, отпадъци от които туристите изхвърлят, заяви на заседание на областната епизоотична комисия д-р Румен Караманов, управител на свинекомплекса в добричкото село Козлодуйци. Той посочи фермата като най-голямата в страната и предупреди, че ако заразата засегне индустриалните обекти в региона, в които се отглеждат над 100 000 животни, това би било катастрофа.

От граничната полиция потвърдиха, че през ГКПП в Добричка област преминава голям туристопоток, като на ден през Дуранкулак влизат по 5000-6000 души, а през Кардам - около 4000 души, и не всички могат да бъдат проверени.

Директорът на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт професор д-р Паскал Желязков, който участва в заседанието на областната епизоотична комисия, апелира в индустриалните обекти в сектора да се спазват строги мерки за биосигурност, а в зоните около тях да се пристъпи към депопулация на домашните прасета. Професор Желязков смята за разумно поне за срок от две години да се забрани отглеждането на прасета в т.нар. задни дворове, които са рискови. Директорът на института се обърна и към горските служители всеки ден да обхождат горите за умрели диви прасета, от които чрез чакали, лисици, грабливи птици заразата може да бъде механично пренесена.