Изборът на тор ще реши дали да е розова, или синя

Хортензията ми не може да реши какъв цвят иска да бъде. Имам я от години и досега винаги си е била розова. Не, че не ми харесва промяната, но все пак да попитам. Това проблем ли е или всичко е наред?

Ивана Георгиева, Смолян

Цветът на хортензията се влияе от съдържанието на някои хранителни елементи в почвата, както и от рН-то. Предвид обилните валежи е възможно някои елементи да са се отмили или да са станли недостъпни за растението.

Накратко, решението е да подхраните с тор с високо съдържание на фосфор. Ще получите по-розови цветове. В този случай рН-то трябва да бъде около 6-6,5. Препоръчваме да не си играете с него, защото много лесно може да докарате някоя хлороза на хидрангеята. За да получите сини цветове, трябва да осигурите алуминий в подходяща форма. Има препарати, но е по-лесно да използвате органични кухненски отпадъци като утайка от кафе, обелки от цитрусови плодове и др. Изборът на тор също ще помогне на хортензията да реши дали да бъде розова или синя. Например тор с високо съдържание на калий ще предизвика синьо оцветяване.

Специалистите твърдят, че е по-лесно розовата хортензия да посинее, отколкото обратното. Все пак имате възможност да решите кой цвят подхожда на градината ви тази година.