В последните години френските пчелари отчитат висока смъртност сред опрашителите. Миналата година в страната бяха наложени строги ограничения върху употребата на пестициди.

Не само у нас, но и във Франция тази година се очакват драстично по-ниски добиви на мед. Пчеларите са ужасени, масово се оплакват, че пчелите им не събират мед, а метеорологичната обстановка допълнително влошава проблема.

Много от стопаните споделят, че трябва да хранят пчелите със сироп, защото в кошерите те няма с какво да се хранят и буквално биха измрели от глад.

Данни на Националния съюз на френските пчелари (UNAF) сочат, че ако в предходните години по това време добивите са били около 40-50%, то тази година те са драстично по-ниски, информира savetivzemedelieto.bg.

Според пчеларите зимата е една от причините за слабата паша. На много места във Франция акациевите и овощните дръвчета са измръзнали. След това дъждовната пролет на свои ред е попречила на пчелите.

С настъпването на лятото стопаните започнаха да се притесняват и от прекалено високите температури. Рекордните жеги може да поразят посевите и това още повече да намали пашата и добивите на мед.

В последните години френските пчелари отчитат висока смъртност сред опрашителите. Тя често бива причинена от различни заболявания или третирането на посевите с пестициди. Лошото е, че и много от кошерите се роят.

В защита на пчелите Европейският съюз постепенно започна да ограничава използването на пестициди, за които се знае, че са вредни за пчелите. Въпреки това Франция предприе драстични мерки и въведе още по-строги правила през август 2018 г. Тогава определени групи земеделски производители възроптаха срещу наложените ограничения.