Привет, приятели! Наскоро попаднах на едно много интересно растение - суринамска череша. Листата бяха лъскави, а цветовете бели, рошави и многобройни. Плододавало целогодишно. Това знам аз, а се надявам вие да разкажете повече за него и евентуално да дадете информация от къде мога да си купя. Благодаря предварително!

Иван Георгиев, Пловдив

Растението, за което питате, на латински се нарича Eugenia uniflora и е от семейството на миртите. Разговорно можете да я срещнете като питанга, суринамска или бразилска череша/вишна. Самото име едва ли ви интересува толкова, но чрез него ще успеете да намерите растението. Предлага се в няколко разсадника в страната и цената е доста приемлива. Потърсете информация в интернет.

Родината на Евгения е тропическа Америка. У нас не може да се отглежда на открито през зимата. Растението представлява малко дърво или храст с лъскави изумрудено зелени листа. При нараняване отделят аромат, които може да предизвика респираторен дискомфорт.

Цветовете са многобройни, бели, с 4 венчелистчета и безброй тичинки. Плодовете са ядливи, имат сладък вкус, когато узреят, богати са на вит. С и вит. А.

Питанга не издържа температури по-ниски от -3 градуса, но се чувства добре в саксия. През топлата част от годината трябва да е на слънце или частична сянка, а зимата - на топло и светло. Необходимо е почвата да има добри дренажни свойства. Подхранване и резитбиза оформяне се правят през пролетта. За да се развива добре растението, е необходимо редовно поливане.

Това са основните насоки за успешно отглеждане. Не би трябвало да имате много грижи, ако се сдобиете с растението. През зимата трябва да опрашвате цветовете, ако искате плодове.