Празникът на билките

24 юни 2019
Цветя
12141
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
 

В Еньовден са преплетени езически, митични ритуали от забравени времена, а Православната църква празнува рождението на Йоан Кръстител.

Този ден е троен празник, като в традициите се изразява на първо място почит към слънцето, водата, билките. Характерно за този празник е да се плетат венци и китки от билки, благоуханни треви и цветя.

На празника не се пере, не се жъне, изобщо не се работи. В нощта между 23-ти и 24-ти юни всичко е вълшебно! Палят се огньове, играят се хора, пеят се песни, приготвя се мълчана вода, берат се чудодейни билки. Според легендата те трябва да са точно 77 и половина.

Смята се, че по хората има точно толкова болести, а половинката е за болестта без име.

Само най-вещите билкари могат да я открият, а за да е още по-магично, това се прави в точно определен момент - хем да няма роса, хем слънцето да не е изгряло. Набраните билки се използват през годината, а по тях се гадае за следващата.

Еньовският венец е почти в човешки ръст. В него са преплетени най-често срещаните растения у нас, а почетно място е отредено на еньовчето.

Еньовче

Цъфти до началото на есента

Драгайка, Същинско еньовче, Истинско еньовче - Galium verum е латинското наименование на растението, а употребяемата му част е цъфтящата надземна маса. Еньовчето е едногодишно растение с четриръбесто стъбло и листа, събрани в прешлени. Цветовете са бели или зеленикаво бели събрани в съцветия. Растението достига височина до 120 см и цъфти от май до началото на есента. Среща се в цяла Европа.

Еньовчето има диуретично, слабително, болкоуспокояващо и противомикробно действие. Билката може да се прилага външно под формата на сок, тинктура, компрес, прах, настойка, крем и др., а също и вътрешно. Доказано е, че лекува редица заболявания като камъни в бъбреците, проблеми с пикочните пътища, чернодробни заболявания, кожни проблеми, помага и за детоксикация на тялото. Стръкчетата намират място в кулинарията и за подсирване на мляко (жълт квас).

У нас се срещат около 20 вида Galium verum, но са изучени само 2. Затова е важно да сте запознати с различията, когато ще прилагате билката с лечебна цел. Освен това не се препоръчвфа еньовче да се приема от диабетици, бременни и малки деца. 

Цвят от бъз

Има широк спектър на действие

В род Sambucus се срещат десетки видове, но особено голям интерес народната медицина е проявила към Sambucus nigra. Той цъфти през май и юни, с което заслужено намира мястото си в еньовския венец. Цветовете ухаят приятно и имат висока декоративна стойност, както и редица ползи за здравето. В тях се съдържат различни вещества, които действат *противовъзпалително, антиоксидантно, противовирусно, антибактериално, отводнително и обезвболяващо на човешкияф организъм. Освен всичко друго бъзовите цветове подсилват имунната система. Те могат да се приемат под различни форми, а напоследък много нашумяха соковете, приготвени от чудната билка.

Както с всяко нещо и с илачите от бъз не бива да се прекалява. Има голяма опасност при продължителен прием или превишаване на дозата да се стигне до токсикация на организма. Не се препоръчва да се приема от бременни и кърмещи жени.

Лайка

Има много двойници

В химичният състав на Matricaria chamomilla влизат редица полезни вещества, от които най-важни са флавоноидите, етеричното масло и кумарините.

Прилага се при цял куп неразположения на тялото от простуда до кожни проблеми, дезинфекция и др. Използва се като болкоуспокояващо средство.

Начините за приложение са неизброими, но основните са под формата на чай и запарки за инхалации, жабурене и промивки. Лайката влиза в състава на редица козметични продукти. Смята се, че те са щадящи и благотворни за кожата, косата, ноктите.

Ценни свойства притежава само Matricaria chamomilla, но тя има много двойници. Ако не познавате добре растенията, не пристъпвайте към самолечение с тях!

Жълтият кантарион

Натурален антидепресант е

Hypericum perforatum е прекрасно растение с ярко жълти цветове. Полезната част от него, която се използва в народната медицина (и не само), са цъфналите стръкове. Жълтият кантарион е многогодишен представител на дивата флора у нас. На някои места е смятан дори за плевел, което е много погрешно. Той е безценен помощник при леки депресивни състояния, притежава още антиоксидантен, противовъзпалителен и антивирусен ефект. Действа добре при настинки, а се използва и за третиране на рани, екземи и други кожни проблеми.

Продължителен прием може да доведе до странични ефекти, като световъртеж, гадене и др.

Без здравец не може

Използват се най-често обикновен и кръвен

Дъхавото растение е едно от най-разпространените у нас.

В народната медицина се използват най-често обикновен и кръвен здравец.

Билката може да се прилага вътрешно и външно. Съдържанието на танини, феноли, етерично масло, катехини, витамин С я прави ценна.

Здравецът помага за съсирване и спиране на кръвотечения, действа антисептично, има благоприятен ефект при гинекологични заболявания, ароматът му помага при главоболие, действа успокоително на нервната система. Билката има способността да регулира кръвното налягане и да помага при стомашни проблеми.

Естествено, не се препоръчва предозиране, както и прием от бременни, кърмачки и малки деца. 

Бял равнец - ахилеа

Консултацията преди прием е задължителна

Белият равнец е разпространен повсеместно у нас. Истината е, че малко хора са запознати с всичките му лечебни качества.

Achillea millefolium помага при редица типично женски заболявания, като например проблеми с месечния цикъл или мастит. Освен това се използва за спиране на кръвотечение от отворени рани.

Има мощен противовъзпалителен и антибактериален ефект, а не на последно място действа като стимулатор на имунната система.

Употребяемите части на растението са надземните (цвят, листа, стъбло). Потвърдено е, че концентрацията на полезни вещества е най-висока, следователно и най-ефективна в периода на цъфтеж. Затова се бере точно тогава.

Консултацията преди прием е задължителна. Не са изключени странични ефекти.

Седефчето е защитен вид

Култивира се успешно от семена

Седефчето е включено в Червената книга на България, защото разпространението му у нас е ограничено, а популациите му намаляват. Растението е защитен вид и по Закона за биологичното разнообразие.

Лечебните свойства на седефчето са много. От проблеми с нервната система до заболявания на стомаха и кожни проблеми.

Подчертаваме дебело, че е забранено да се бере.

Но има и хубава новина. Това биле е едно от малкото диви растения, което се култивира успешно от семена.

Невен

За невена сме писали много. Растението е известно с това, че има много добър ефект при нередовен цикъл, както и при гинекологични проблеми, проблеми с пикочните пътища и възпаления на бъбреците. Знае се, че отвара от цветовете помага за разсейването на доброкачествени мастни образувания. Употребяеми с лечебна цел са надземните части на растението, но най-вече цветовете.

Ружа

Препоръчва се при слаб имунитет

Лечебната ружа има многостранно предназначение. Освен, че цветовете са едри и много красиви, тя е и антибактериално средство.

Althea Officinalis се прилага при редица заболявания. Има благоприятен ефект при настинки, възпаление на венците, проблеми със стомашно-чревната и дихателната система. Препоръчва се да се приема при слаб имунитет, висока кръвна захар, камъни в бъбреците.

Билката се използва във фармацията и козметиката. В миналото - и като храна. Всички части на растението притежават лечебни свойства. 

Омайниче

С лечебна цел се използва градското

Това цветенце го има навсякъде у нас, а в него е вложена сантиментална и сакрална стойност през вековете.

Омайничетата са 4 - градско, родопско, червено и ручейно или блатно. От тях с лечебна цел се използва градското (Geum urbanum). Растението достига 50-70 см височина и цъфти в жълто от май до август.

За медицински цели се изпозват корените на растението, които са богати на скорбяла, багрилни вещества и захари и др., а в надземните части се съдържа етерично масло.

Омайничето има силата да помага при отслабен имунитет и умора, главоболие, нервно напрежение, липса на апетит, бяло течение и редица други неразположения на човешкото тяло. Не са известни странични ефекти при прием, но специалистите предупреждават, че омайничето е само помощно средство и преди употребата му с лечебна цел е задължително да се консултирате.

Още от Цветя
0

Пазете децата! Есента е тук, а заедно с нея всеки двор се превръща в консервена фабрика. Дори децата са завладяни от обирането и приготовленията на зимнината

0

Пасват във всяка градина Да, орнаментните треви са уникални растения с нестандартно ефектен външен вид и лесна поддръжка. Те наистина пасват във всяка градина, независимо от стила на двора

0

Дивото злато помага на бъбреците Облагодетелствани сме ние в България да разполагаме с аптека на всеки ъгъл. Но не от ония с лъскавите реклами и пластмасовите опаковки

0

Помещенията трябва да са чисти, топли и светли Септември може да обещава циганско лято, но студените нощи вече напомнят за есента и зимата. Нощните температури все по-често се доближават и задържат

0

През този месец всички ще говорят за едроцветните теменужки, които се засаждат сега и ще красят градината и балкона, докато падне сняг тази година и докато петунията не ги измести през следващата

Последни новини
0

Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) сформира дежурни екипи, които ще извършват проверки при неправомерно палене на стърнища в страната.

0

В никакъв случай не бива да се оставя в гнездото манов или гроздов мед. Защото той съдържа много несмилаеми вещества и голям процент минерални соли, поради което причинява диария и смърт на пчелите

0

За да се запазят плодовете по-продължително време, препоръчително е орехите добре да се просушат. За целта след като се съберат, се разстилат на един пласт на проветриво и сенчесто място за една

0

Все още не е ясно кога ще бъдат открит груповият лов на дива свиня. Това стана ясно от отговор на министерството на земеделието на въпроси на "24 часа".

0

Египетското правителство пусна мегапроект за отглеждане на 1,5 милиона тона парникови продукти годишно. По проекта ще бъдат изградени 10 хиляди оранжерии в страната, отглеждащи зеленчуци и плодове

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Външно: няма засегнати българи от пороите в Северна Гърция Поройни дъждове предизвикаха големи наводнения в Солун. Десетки къщи са наводнени, шофьори бяха блокирани в наводнените улици. Пожарната служба е получила над 150 повиквания, изпомпана е водата от 17 къщи, пише в. “Катимерини”. По време на бурята в нощта срещу петък пожарникари евакуираха

18-годишен български студент е починал в Германия след наръгване с нож, съобщи merkur.de. Германската полиция издирва неизвестния извършител на убийството. Студентът е бил намерен на улица в германския град Карлскрон вчера и е починал в болницата, съобщава полицията. Младежът е живеел със семейството си в градчето

20% от резервациите за самолетни билети, които са направили това лято българите, са били до Германия. Това показват данни на една от най-популярните платформи за търсене и резервиране на самолетни билети. Броят на резервациите от нашата страна за летния период е нараснал с 18,3% спрямо миналата година,