Празникът на билките

24 юни 2019
Цветя
10089
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
 

В Еньовден са преплетени езически, митични ритуали от забравени времена, а Православната църква празнува рождението на Йоан Кръстител.

Този ден е троен празник, като в традициите се изразява на първо място почит към слънцето, водата, билките. Характерно за този празник е да се плетат венци и китки от билки, благоуханни треви и цветя.

На празника не се пере, не се жъне, изобщо не се работи. В нощта между 23-ти и 24-ти юни всичко е вълшебно! Палят се огньове, играят се хора, пеят се песни, приготвя се мълчана вода, берат се чудодейни билки. Според легендата те трябва да са точно 77 и половина.

Смята се, че по хората има точно толкова болести, а половинката е за болестта без име.

Само най-вещите билкари могат да я открият, а за да е още по-магично, това се прави в точно определен момент - хем да няма роса, хем слънцето да не е изгряло. Набраните билки се използват през годината, а по тях се гадае за следващата.

Еньовският венец е почти в човешки ръст. В него са преплетени най-често срещаните растения у нас, а почетно място е отредено на еньовчето.

Еньовче

Цъфти до началото на есента

Драгайка, Същинско еньовче, Истинско еньовче - Galium verum е латинското наименование на растението, а употребяемата му част е цъфтящата надземна маса. Еньовчето е едногодишно растение с четриръбесто стъбло и листа, събрани в прешлени. Цветовете са бели или зеленикаво бели събрани в съцветия. Растението достига височина до 120 см и цъфти от май до началото на есента. Среща се в цяла Европа.

Еньовчето има диуретично, слабително, болкоуспокояващо и противомикробно действие. Билката може да се прилага външно под формата на сок, тинктура, компрес, прах, настойка, крем и др., а също и вътрешно. Доказано е, че лекува редица заболявания като камъни в бъбреците, проблеми с пикочните пътища, чернодробни заболявания, кожни проблеми, помага и за детоксикация на тялото. Стръкчетата намират място в кулинарията и за подсирване на мляко (жълт квас).

У нас се срещат около 20 вида Galium verum, но са изучени само 2. Затова е важно да сте запознати с различията, когато ще прилагате билката с лечебна цел. Освен това не се препоръчвфа еньовче да се приема от диабетици, бременни и малки деца. 

Цвят от бъз

Има широк спектър на действие

В род Sambucus се срещат десетки видове, но особено голям интерес народната медицина е проявила към Sambucus nigra. Той цъфти през май и юни, с което заслужено намира мястото си в еньовския венец. Цветовете ухаят приятно и имат висока декоративна стойност, както и редица ползи за здравето. В тях се съдържат различни вещества, които действат *противовъзпалително, антиоксидантно, противовирусно, антибактериално, отводнително и обезвболяващо на човешкияф организъм. Освен всичко друго бъзовите цветове подсилват имунната система. Те могат да се приемат под различни форми, а напоследък много нашумяха соковете, приготвени от чудната билка.

Както с всяко нещо и с илачите от бъз не бива да се прекалява. Има голяма опасност при продължителен прием или превишаване на дозата да се стигне до токсикация на организма. Не се препоръчва да се приема от бременни и кърмещи жени.

Лайка

Има много двойници

В химичният състав на Matricaria chamomilla влизат редица полезни вещества, от които най-важни са флавоноидите, етеричното масло и кумарините.

Прилага се при цял куп неразположения на тялото от простуда до кожни проблеми, дезинфекция и др. Използва се като болкоуспокояващо средство.

Начините за приложение са неизброими, но основните са под формата на чай и запарки за инхалации, жабурене и промивки. Лайката влиза в състава на редица козметични продукти. Смята се, че те са щадящи и благотворни за кожата, косата, ноктите.

Ценни свойства притежава само Matricaria chamomilla, но тя има много двойници. Ако не познавате добре растенията, не пристъпвайте към самолечение с тях!

Жълтият кантарион

Натурален антидепресант е

Hypericum perforatum е прекрасно растение с ярко жълти цветове. Полезната част от него, която се използва в народната медицина (и не само), са цъфналите стръкове. Жълтият кантарион е многогодишен представител на дивата флора у нас. На някои места е смятан дори за плевел, което е много погрешно. Той е безценен помощник при леки депресивни състояния, притежава още антиоксидантен, противовъзпалителен и антивирусен ефект. Действа добре при настинки, а се използва и за третиране на рани, екземи и други кожни проблеми.

Продължителен прием може да доведе до странични ефекти, като световъртеж, гадене и др.

Без здравец не може

Използват се най-често обикновен и кръвен

Дъхавото растение е едно от най-разпространените у нас.

В народната медицина се използват най-често обикновен и кръвен здравец.

Билката може да се прилага вътрешно и външно. Съдържанието на танини, феноли, етерично масло, катехини, витамин С я прави ценна.

Здравецът помага за съсирване и спиране на кръвотечения, действа антисептично, има благоприятен ефект при гинекологични заболявания, ароматът му помага при главоболие, действа успокоително на нервната система. Билката има способността да регулира кръвното налягане и да помага при стомашни проблеми.

Естествено, не се препоръчва предозиране, както и прием от бременни, кърмачки и малки деца. 

Бял равнец - ахилеа

Консултацията преди прием е задължителна

Белият равнец е разпространен повсеместно у нас. Истината е, че малко хора са запознати с всичките му лечебни качества.

Achillea millefolium помага при редица типично женски заболявания, като например проблеми с месечния цикъл или мастит. Освен това се използва за спиране на кръвотечение от отворени рани.

Има мощен противовъзпалителен и антибактериален ефект, а не на последно място действа като стимулатор на имунната система.

Употребяемите части на растението са надземните (цвят, листа, стъбло). Потвърдено е, че концентрацията на полезни вещества е най-висока, следователно и най-ефективна в периода на цъфтеж. Затова се бере точно тогава.

Консултацията преди прием е задължителна. Не са изключени странични ефекти.

Седефчето е защитен вид

Култивира се успешно от семена

Седефчето е включено в Червената книга на България, защото разпространението му у нас е ограничено, а популациите му намаляват. Растението е защитен вид и по Закона за биологичното разнообразие.

Лечебните свойства на седефчето са много. От проблеми с нервната система до заболявания на стомаха и кожни проблеми.

Подчертаваме дебело, че е забранено да се бере.

Но има и хубава новина. Това биле е едно от малкото диви растения, което се култивира успешно от семена.

Невен

За невена сме писали много. Растението е известно с това, че има много добър ефект при нередовен цикъл, както и при гинекологични проблеми, проблеми с пикочните пътища и възпаления на бъбреците. Знае се, че отвара от цветовете помага за разсейването на доброкачествени мастни образувания. Употребяеми с лечебна цел са надземните части на растението, но най-вече цветовете.

Ружа

Препоръчва се при слаб имунитет

Лечебната ружа има многостранно предназначение. Освен, че цветовете са едри и много красиви, тя е и антибактериално средство.

Althea Officinalis се прилага при редица заболявания. Има благоприятен ефект при настинки, възпаление на венците, проблеми със стомашно-чревната и дихателната система. Препоръчва се да се приема при слаб имунитет, висока кръвна захар, камъни в бъбреците.

Билката се използва във фармацията и козметиката. В миналото - и като храна. Всички части на растението притежават лечебни свойства. 

Омайниче

С лечебна цел се използва градското

Това цветенце го има навсякъде у нас, а в него е вложена сантиментална и сакрална стойност през вековете.

Омайничетата са 4 - градско, родопско, червено и ручейно или блатно. От тях с лечебна цел се използва градското (Geum urbanum). Растението достига 50-70 см височина и цъфти в жълто от май до август.

За медицински цели се изпозват корените на растението, които са богати на скорбяла, багрилни вещества и захари и др., а в надземните части се съдържа етерично масло.

Омайничето има силата да помага при отслабен имунитет и умора, главоболие, нервно напрежение, липса на апетит, бяло течение и редица други неразположения на човешкото тяло. Не са известни странични ефекти при прием, но специалистите предупреждават, че омайничето е само помощно средство и преди употребата му с лечебна цел е задължително да се консултирате.

Още от Цветя
0

Наясно сме, че у нас условията за отглеждане на екзотични видове растения не са от най-подходящите. Главен ограничаващ фактор са отрицателните температури през зимата.

0

"Открити градини" е една много интересна кампания в Швейцария, която пробива път като алтернативен туризъм.  Частни градини в различни краища на страната отварят врати за гости,

0

Помните ли японските играчки тамагочи, които трябва да бъдат "хранени", "обличани" и т.н.? Сега базираното в Люксембург студио Mu-Design създаде на същия принцип саксия,

0

Розата е най-любимото цвете, запазило славата си през векове и поколения. Тя е цветето, което буди интерес и възхищение в колекционери и хоби градинари.

0

Цветовете са дребни и жълти Името на цветето идва от немски - "edel" oзначава благороден, а "weiss"- бял. В семейството има над 30 представителя, разпространени предимно в Европа и Азия.

Последни новини
0

Атмосферното налягане ще се задържи почти без промяна - малко по-високо от средното за месеца. Ще бъде слънчево, след обяд с купеста, над планинските райони от Западна и Централна България и

0

По принцип скакалците са насекоми, които често виждаме в градината, но рядко се намножават толкова, че да станат сериозен вредител по културите. Мароканският скакалец е видът,

0

- Бабите не са това, което бяха, обясни документа бившият  социален министър Иван Нейков - Предвиждат IT курсове за стари хора и специални пазари, на които да продават собствена продукция Всеки

0

Състояние на кошера без отваряне - съветите към пчеларите са на pchelar.eu. 1. Ако на преградната дъска има лазене, стрелкане една към друга, лутане без летеж - липса на майка 2.

0

Продукти: 2 ч. чаши нискомаслено кисело мляко (1%), ако искате можете да използвате и айрян, 6 суп. лъж. пълнозърнесто брашно, 2 яйца, 100 г кашкавал, 1 суп. лъж. зехтин, 1 вр.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Имаме екипите, които да се занимават и в трите посоки - риалити, сериал и игрален филм. Сериозно мислим поне за два от тези три варианта Това интервю е част от по-голям материал, озаглавен “Господари на сериалите” - “кавър стори” на новия брой на списание TREND, което ще е на пазара от понеделник.

От рокли на точки до такива, наподобяващи мъжки костюм - 2019 година обещаваше много и различни модни трендове, пише "Инсайдър". Някои от тях обаче се оказаха с "кратък срок на годност" и още в средата на годината се превърнаха в демоде. В началото на годината например, като че ли всеки имаше малки слънчеви очила.

Радина Кърджилова и Деян Донков ще играят пиесата “Любовникът” Царево се превръща в морска столица на културата до края на месеца и ще събере край морето звездите на българския театър и именити художници в рамките на фестивала “Арт Поток”. Той се откри вчера и ще продължи до 30 юли. Форумът, който се организира за четвърто лято под патронажа на