Малка семейна ферма за киви грабна първото място за модерна ферма на на събитие в София, отличаващо бъдещите лидери в селското стопанство.  На второ място бе отличена фермата "Венец" от Плевен, собственост на млада завърнала се от чужбина българка. Наградата "Любимец на публиката" е за младите стопани на "Пур вида органик фарм". 

Около 40 души, половината от които ученици от селскостопанските гимназии на гр. Гоце Делчев и гр. Кнежа, бяха свидетели на днешното награждаване за модерни ферми. То е заключително събитие на едногодишната кампания "Бъдещите лидери в селското стопанство". Кампанията е инициатива на "Стратегма", подкрепена от ГД "Земеделие и развитие на селските райони" на Европейската комисия. 

По време на събитието Тихомира Трифонова от агенция "Стратегма" представи немалкото дейности по кампанията, с която се известява какво прави ЕС за селските райони: анализи, семинари, участие в изложения, информационни кампании за граждани.

"Открихме, че студентите от шестте университета, които посетихме, знаят твърде малко за ОСП и политиките на ЕС, но пък са силно любопитни към иновациите и кой ги прилага у нас", сподели Трифонова. 

Това, което силно впечатли ЕК за постигането на добри комуникации, сподели Трифонова, е модулът "Учебни ферми".  Двете училища - ПГЗ "Стефан Цанов", гр. Кнежа и  ПГМСС "Пейо К. Яворов" от Гоце Делчев имаха куража и постоянството да приложат пилотно този модул, за което им бяха връчени грамоти.

Интерес за аудиторията представляваше съревнованието на учениците от двете гимназии в две игри. Те трябваше за пет минути да нарисуват и представят пред публиката своето училище, а за 3 минути да напишат колкото се може повече неща, които могат да се направят от връчения им зеленчук. 

В края на награждаването управителката на "Киви Реколта" Албена Георгиева предложи на учениците от близката гоцеделчевска гимназия да стажуват при тях.