Приоритетно е намаляването на променливото торовнасяне, а напредналите технологии помагат да получим много по-точна оценка, за да маркираме проблемите

За земеделските производители работните им места са плодородно поле за изпробване на иновативни технологии - те бяха сред първите, които възприеха комерсиалната употреба на дронове и автономните превозни средства, които биха могли да работят ефективно (и безопасно) в ограничени области земеделска земя.

Сред най-новите разработки в агротехнологиите са малки роботи, които могат да подобрят добива на културите и да намалят въздействието на земеделието върху околната среда.

Бен Скот-Робинсън, съосновател на базираната в Бристол Small Robot Company, казва, че

разходите за земеделие са се увеличили

през последните 30 години, въпреки че приходите и доходността са останали същите. Заедно със Сам Уотсън-Джоунс, земеделски производител и съосновател на компанията, се опитват да променят машините, които земеделските производители използват.

За целта те са направили предварително проучаване сред фермерите за това какво искат, какво мислят за технологиите, какви са техните проблеми и идеи.

Значително финансово перо в едно стопанство е инвестирането в машини. Традиционните тежки трактори са ключова част от оборудването за повечето ферми, но един от страничните ефекти на тези машини е, че те стъпкват почвата и увреждат околната среда, което причинява уплътняване на земята. Торовете и химикалите, с които се пръскат растенията, също допринасят.

Британският стартъп за селскостопански технологии вярва, че в близко бъдеще фермите могат да използват малки роботи вместо огромните трактори и машини.

Small Robot Company проектира екип от малки и леки роботи, наречени Том, Дик и Хари. Според компанията замяната на трактора с малки, интелигентни, прецизни земеделски роботи ще направи фермите по-продуктивни, печеливши и ще повиши добивите и ефективността им.

“Том ще излиза на полето всеки ден и нощ, както се надяваме, и просто ще изследва културите. Неговата работа се изразява в това да прави

стотици хиляди снимки на културите

и да измерва всички различни стойности за тях. Снимките се осъществяват с нормални цветни камери, като се надяваме на инфрачервени малко по-нататък, за да видим неща, които дори експерт агроном не е в състояние да забележи без много внимателно оглеждане. И правим това за всяко отделно растение в полето”, заяви Робин Джаксън, инженер на Small Robot Company.

Том знае точно къде са вашите растения, дали са поникнали и от какво се нуждаят. Той предлага какви торове и химикали да използвате, за да увеличите реколтата си, и ако сте съгласни с него - призовава Дик и Хари да ги доставят.

Дик прецизно пръска растението и полага тора върху корените му. Той също използва нехимичен контрол на плевелите, за да изолира всеки отделен плевел и да го ликвидира. Дик има три начина да се справи с плевелите. Той може да пръска малко количество от химикалите върху плевелите, да ги изгори или да ги смаже.

Хари е първата в света роботизирана сеялка за комбинирани култури. Той

поставя индивидуално семената в земята

и записва точно къде ги е поставил. Лекотата на Хари ще избегне уплътняване на почвата и ще върне краищата и ъглите на вашите полета като част от производството.

Джейми Бътлър, собственик на Whitewool Farm, където бяха тествани роботите, каза, че потенциалните икономии ще бъдат от торове, хранителни вещества и пестициди. Той допълни, че приоритетно е намаляването на променливото торовнасяне и че напредналите технологии помагат да получим много по-точна оценка, за да маркираме проблемите.

Бен Скот Робинсън посочи, че подобно култивиране на културите ще позволи на земеделските производители да контролират разходите и да се концентрират върху развитието на бизнеса си, вместо върху ремонта на машините. (БФ)

Дик прецизно пръска растението и полага тора върху корените му
Дик прецизно пръска растението и полага тора върху корените му
Хари е първата в света роботизирана сеялка за комбинирани култури
Хари е първата в света роботизирана сеялка за комбинирани култури
Замяната на трактора с малки, интелигентни, прецизни земеделски роботи ще направи фермите по-продуктивни, печеливши и ще повиши добивите и ефективността им, смятат от Small Robot Company
Замяната на трактора с малки, интелигентни, прецизни земеделски роботи ще направи фермите по-продуктивни, печеливши и ще повиши добивите и ефективността им, смятат от Small Robot Company