Каракачански кучета и овце показват в с. Железница, край София

19 април 2019
Новини
12465
 

Национална изложба на Каракачански кучета ще се проведе на 20 април 2019г. от 11.00ч. на стадиона на с.Железница, край София, съобщават организаторите от Международната Асоциация Каракачанско куче и кметство Железница.

Изложбата ще бъде открита с представяне на обряда "Лазаруване" от Народно читалище "Пробуда" с.Железница. Ще звучат и изпълнения на родопски каба гайди от родопчаните Тодор Михайлов и Костадин Герджиков.

За единадесета поредна година Международна Асоциация Каракачанско куче в партньорство с кметство Железница организират в полите на Витоша национално представяне на тази стара българска порода.

Въпреки геноцида осъществяван върху породата през втората половина на ХХ век, тя оцелява благодарение на отделни овчари и любители. В наши дни Каракачанското куче отново се възражда. А благодарение на съхранените му превъзходни качества на пазач на стадата много екземпляри вече охраняват ферми и стада по света.

Най-много каракачански кучета извън България има в САЩ. Американските фермери са изключително доволни от качествата на породата и тя набира все по-голяма популярност там. Основана е и американска асоциация на Каракачанското куче, American Karakachan dog Association(AKDA), която е партньор на Международна Асоциация Каракачанско куче в съхранението на тази безценна българска порода.

Организаторите ще разкажат и за най-новите проучвания на USDA(Американската агенция по селско стопанство) и Utah State University, които целят  да се намалят щетите на фермерите от нападения на едри хищници(гризли, вълк, койот, пума, рис) и свързаните с това огромни финансови загуби. Обект на проучването е ефективността на породи кучета, пазачи на стада. Сред тях са и българските Каракачански кучета. Ще представят и получените резултати при тестовете на нашата порода и защо тя е по-ефективна в сравнение с другите.

Посетителите на изложбата ще видят истински работни Каракачански кучета, докарани от стадата си в Пирин, Витоша, Стара Планина, Родопите, Рила. Кучета влизали в битки с вълци и прогонвали мечки.

Ще има и оригинални Каракачански овце. Порода, която от векове е била охранявана от Каракачански кучета.

Още от Новини
0

БАБХ предприема допълнителни мерки за превенция от разпространение на болестта Африканска чума по свинете чрез храни.  Забранява се предлагането на прясно свинско месо,

0

Смъртността в България на места е близка до тази в зони с военни конфликти, показват демографски показатели. До 2030 година България да достигне средните европейски нива за активно стареене на

0

Над 10 хиляди декара земя край Кричим са заплашени от унищожение, вече осми ден няма вода в изравнител "Кричим". Това алармира кметът на града Атанас Калчев за TrafficNews.

0

Директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов свиква в Благоевград работно съвещание на ръководителите на 40-те държавни горски стопанства, съобщи БНР.

0

Проверки на транспортните средства и личния багаж на пътниците за наличие на суровини и храни от животински произход, съдържащи в състава си свинско месо,

Последни новини
0

И може да се свалят магазините, за да събират пчелите хранителни запаси за зимата Ако април е условният старт на пчеларската година, то би следвало юли да е нейният край.

0

През тази седмица неприятни събития в Държавен фонд "Земеделие" удариха доста силно върху авторитета на оторизираната от ЕС българска разплащателна агенция, през която за 7 години минават 7,5 млрд.

0

Днес в с. Дълбок дол, област Ловеч се проведе демонстрация на тема, посветена на иновативна технология за превенция от температурен стрес, зимно измръзване и пролетни слани при отглеждане на малини

0

Вижте този котарак с пухкава муцунка и своеобразна вратовръзка. Направо е невероятно с каква външност го е дарила природата.. Екзотичният късокосмест котарак Зулу прилича на мултипликационен герой.

0

90% от пшеницата в областта е ожъната, продължава прибирането на лавандула и маслодайна рапица. Това съобщи за  "Фокус" Веселин Овчаров - старши експерт в Областна дирекция "Земеделие", Добрич.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Приключения на италианския остров Сардиния, архипелага Мадалена, залива Аранчи, завършили със спасителна операция на пожарната заради несъществуващ реално черен път, отбелязан на приложенията Гугъл, към красивия плаж Кала Луна. Видео: Слави

Парламентът актуализира държавния бюджет за 2019 г. и увеличи разходите по бюджета на Министерството на отбраната с 2,1 млрд. лева. Промените в Закона за държавния бюджет на Република България /ЗДБРБ/ за 2019 г. бяха приети на първо и второ четене в рамките на едно пленарно заседание. На първо четене измененията бяха подкрепени от 117 народни

Фармацевтичната и агрохимическата компания Bayer може да разчита на намаляване на глобата в рамките на съдебен процес за рисковете от причиняване на рак при съдържащите глифозат средства за борба с плевели. Съд в Оукланд заяви в четвъртък (местно време), че общо около 2 милиарда щатски долара (1,8 милиарда евро),