Национална изложба на Каракачански кучета ще се проведе на 20 април 2019г. от 11.00ч. на стадиона на с.Железница, край София, съобщават организаторите от Международната Асоциация Каракачанско куче и кметство Железница.

Изложбата ще бъде открита с представяне на обряда "Лазаруване" от Народно читалище "Пробуда" с.Железница. Ще звучат и изпълнения на родопски каба гайди от родопчаните Тодор Михайлов и Костадин Герджиков.

За единадесета поредна година Международна Асоциация Каракачанско куче в партньорство с кметство Железница организират в полите на Витоша национално представяне на тази стара българска порода.

Въпреки геноцида осъществяван върху породата през втората половина на ХХ век, тя оцелява благодарение на отделни овчари и любители. В наши дни Каракачанското куче отново се възражда. А благодарение на съхранените му превъзходни качества на пазач на стадата много екземпляри вече охраняват ферми и стада по света.

Най-много каракачански кучета извън България има в САЩ. Американските фермери са изключително доволни от качествата на породата и тя набира все по-голяма популярност там. Основана е и американска асоциация на Каракачанското куче, American Karakachan dog Association(AKDA), която е партньор на Международна Асоциация Каракачанско куче в съхранението на тази безценна българска порода.

Организаторите ще разкажат и за най-новите проучвания на USDA(Американската агенция по селско стопанство) и Utah State University, които целят  да се намалят щетите на фермерите от нападения на едри хищници(гризли, вълк, койот, пума, рис) и свързаните с това огромни финансови загуби. Обект на проучването е ефективността на породи кучета, пазачи на стада. Сред тях са и българските Каракачански кучета. Ще представят и получените резултати при тестовете на нашата порода и защо тя е по-ефективна в сравнение с другите.

Посетителите на изложбата ще видят истински работни Каракачански кучета, докарани от стадата си в Пирин, Витоша, Стара Планина, Родопите, Рила. Кучета влизали в битки с вълци и прогонвали мечки.

Ще има и оригинални Каракачански овце. Порода, която от векове е била охранявана от Каракачански кучета.