Високото качество на работата им е осигурено от компютър, който гарантира точното дозиране, разпределението на работната ширина и контрола над грешките

APV е иновативна компания, разположена в град Далайн, Австрия на около 100 км североизточно от Виена. Тя произвежда висококачествени, специализирани земеделски машини. Предназначени са основно да извършват дейности по засяване, наторяване, почвообработка и култивиране на ливади и пасища. По оценка не само на австрийски фермери, но и на земеделци от други европейски страни, те са незаменим инструмент в ръцете както на зърнопроизводителите, така и на животновъдите.

Фирмата е фамилна и е основана през 1997 г. от настоящия собственик и изпълнителен директор Юрген Шолс. Вихреното ѝ, мащабно развитие е продиктувано от огромното желание на собственика да утвърди разпространението и използването на машините на APV бързо във всички страни от Европейския съюз и останалия свят.

От известно време APV навлезе и присъства на пазара и в България, както с пневматичните си апликатори за торове, семена и тревни смески, а така вече и със своята пълна продуктова гама. Това е осъществено у нас посредством директни партньори и контакти. Фирмата протяга ръка за сътрудничество и към дилъри на земеделска техника с добре изградена клиентска мрежа и сервиз.

Продуктите на APV са групирани в четири основни категории машини за:

ливадни и еко стопанства

почвообработка

лозарство и овощарство

зимно обслужване на пътища и съоръжения.

Лидер на пазара в момента са апликаторите за полагане на мигрогранулирани торове, семена и пелети. Машините се отличават с изключителната си простота на конструкцията здравина и надеждност. Прецизната им работа е осигурена от компютър, който гарантира точното дозиране, разпределението по работната ширина и контрол над грешките. Всичко това се извършва независимо от скоростта на движение на моторното превозно средство. За удобство на оператора, контролът и управлението на вентилатора и дозиращия вал се осъществява от седалката на водача.

APV е не само пазарен лидер в Австрия, но и производител, който задава стандартите в прецизното торене и сеитбата в над 50 държави по света. Компанията е убедена, че доказалите се във времето и в полетата на Европа продукти ще намерят отлична реализация и при стопаните в България. (БФ)

Апликаторите могат да се използват, както като допълнително оборудване към вече действащи сеялки, така и като идеална допълнителна функция при нови машини.

Едновременното полагане на семена и подхранващ тор оказва положително въздействие върху покълването и стимулира бързото развитие на младите растения. Двете работни стъпки в едно действие спестяват допълнително време и пари.