Снегът не може да замени поилката в кокошарника

Някои начинаещи птицевъди неправилно мислят, че през зимата може да не дават на кокошките си вода, тъй като те можели да удовлетворяват жаждата си със сняг. Специалистите напомнят, че правилно поените кокошки пронасят първи.

Да си припомним условията, при които се отглеждат кокошките през зимата. Ако сутрин, след като са слезли от кацалките кокошките стоят неподвижно

или ходят едва-едва като че ли са си повредили краката, значи че кацалките им са прекалено неудобни. Може да са прекалено тънки и за да не паднат от тях, птиците седят, здраво обхванали ги с нокти. От силното напрежение краката им естествено се уморяват и, отлитайки от тях, птиците се удрят о пода и след това дълго време не могат да дойдат на себе си.

След това кокошките се нахвърлят на хранилките - има ли там нещо вкусно, а след това отиват да пият вода.

Ако кокошарникът е топъл, водата трябва да се налива в поилката вечер, а при студена къща - сутрин рано, преди кокошките да са закусили.

Не слагайте поилката на пода тъй като при ровенето на постелята кокошките ще я напълнят с боклуци и тя бързо ще се замърсява.

Най-добре е поилката да е на някаква поставка. Но тя не трябва да е и много висока, за да не се налага кокошките да подскачат, а без проблеми да стигат до водата.

А за да не разхвърлят фуража си, какъвто навик имат кокошките, не запълвайте хранилката повече от една трета.

За да не разхвърлят фуража, какъвто навик имат кокошките, не запълвайте хранилката повече от една трета
За да не разхвърлят фуража, какъвто навик имат кокошките, не запълвайте хранилката повече от една трета
Осигурете на кокошките чиста прясна вода за пиене
Осигурете на кокошките чиста прясна вода за пиене