За поредна година професионалният празник на работещите в сектор Растителна защита ще бъде отбелязан в Аграрния университет в гр. Пловдив.

На официалното откриване приветствия ще отправят проф. д-р Христина Янчева, ректор на АУ, Николай Роснев, зам.-изпълнителен директор на БАБХ, доц. Петър Николов, председател на УС на БАРЗ, Янко Иванов, зам.-министър на МЗХГ и др.

Във форума ще вземат участие преподаватели от Аграрния университет, които ще изнесат научни доклади. Сред темите са: „2020 – Международна година на здравето“, „Възможности за борба с галообразуващите нематоди при оранжерийни краставици с диметил дисулфид в България“, Подложки при сем. Краставици – алтернативен подход за борба срещу галови нематоди и почвени патогени“, „Нови методи за идентификация на болести, причинявани от фитоплзми – предизвикателства и решения“ и др.

На 16-и януари през 1896 г. с Указ на княз Фердинанд е приет „Закон за мерките против филоксерната зараза (чума на лозата) и за възстановяването на опустошените от нея лозя”. С този акт официално е поставено началото на регламентираната борба с вредителите по растенията и на растителнозащитната дейност у нас.

Денят на растителнозащитника за първи път е честван тържествено на 16 януари 2006 г. в аулата на Аграрния университет – гр. Пловдив по повод 110 годишнина от издаването на първия нормативен акт на България в областта на растителната защита.