Общоизвестно е, че коне, кучета и други домашни любимци не само могат да зарадват болни хора, но дори помагат за тяхното лечение. Сега в анималотерапията се включват и миловидните алпака. Болница в гр. Бонсерт (близо до Бризбейн) е единствената в Австралия, в която използват алпака като терапевтични животни, способни да зарадват техните пациенти, съобщава abc.net.au.

Двете пухкави алпака - Ед Шийрън и Палачинка, са желани гости в болницата, която посещават веднъж месечно. Това задължение ляга на техните плещи, след края на канистерапията (терапия с кучета) в болницата.

Срещата ми с тези животни беше нещо удивително. Кой може да си представи, че такова животно като алпака може да влезе в болнична стая, споделя една от пациентките.

И пациенти, и персонал се радват на пухкавите животни, милват ги и ги прегръщат.

Това е много полезно за пациентите - кръвното им пада, те стават по-спокойни, усмихват се, зареждат се с положителни емоции, с търпение, щастливи са, казва лекарка.

Когато не работят, Ед Шийрън и Палачинка живеят в семейната ферма "Mountview Alpaca" в Канунгра, която е туристическа атракция.

Работим, за да забавляваме туристите, обяснява собственикът на фермата Стивън Пакс. Хората харесват алпака. Обичат да общуват с тях, а животните ги зареждат с ярки впечатления.

Гостите на фермата се разхождат с алпака, милват ги и дори ги хранят.

Стивън и съпругата му Джен обясняват, че познават особеностите на всяко животно и името на всяка алпака отговаря на нрава на животното.

Алпака са животни от семейство Камилови. Те се развъждат заради с прекрасната си вълна. Тя е по-лека от овчата, съдържа 24 естествени оттенъка и е 7 пъти по-топла.

Стивън Пакс във фермата за алпака
Стивън Пакс във фермата за алпака