Какво е това цвете и как се отглежда?

09 октомври 2018
Цветя
29313
1 2
 

Растението от снимката е вид сансевиера, а за да бъдем по- точни - Sansevieria trifasciata Сhahniit. Народното наименование е свекървин език.

Сансевиерите са красиви растения с декоративни, пъстри листа. У нас се отглеждат предимно като стайни растения, а навън могат да се изнасят само през топлата част от годината и то на сянка. Температури под 10 градуса могат да се окажат убийствени.

Почти всички разновидности на сансевиерата, които се предлагат в търговската мрежа, са сравнително скъпи. Доста често се отглеждат в обществени сгради, защото са непретенциозни, търпят забравяне, а в същото време са ефектни и красиви.

Сансевиерата се отглежда подобно на сукулентите. Не е нужно много поливане, защото тя съхранява водни запаси в листата си. Дори се препоръчва почвата да изсъхва напълно между поливките. Няма нужда и от често подхранване. Веднъж в месеца е напълно достатъчно през лятото, а като захладнее не се тори. Препаратът трябва да бъде с ниско съдържание на азот.

Внимавайте да не преполеете и да не се задържа вода в подложката на саксията! Листата падат като отсечени. Пресаждане се прави само при необходимост, когато корените излязат от дренажните отвори на саксията.

Най-подходящото място за сансевиерата е на светло. Така шарките на листата ще са по-наситени. Не е хубаво обаче продължително слънчево огряване, защото се получават пригори по листата.

Макар и рядко у нас и в стайни условия се случва сансевиерата да цъфне. Цветчетата са бяло-зелени с лек аромат, но са дребнички.

Ето още няколко видове сансевиера, които могат да представляват интерес за любителите на декоративни растения. 

Още от Цветя
0

Оросявайте и поливайте с мека вода “Здравейте! Влюбих се в едно цвете и не можах да се сдържа да не си го купя, но не знам нищо за него, дори името му. Можете ли да ми помогнете?

0

Пита Петя Иванова от гр. Пирдоп, която си е отгледала цветята от семенца Обикновено е много по-лесно да отгледате резник, отколкото семеначета. Става по-бързо, а проблемите,

0

Пензирайте връхчетата Какво да правя сега със сакъзчетата, които си вкорених през есента? Сакъзчетата, както и мушкатата, сега имат нужда от светлина.

0

Направете го до края на февруари. Изберете малки саксийки “Получих грудки от каменно цвете. Кога и в какво да ги засадя?” Глоксинията е прекрасно растение, но не е за всеки.

0

Типично в духа на идващата пролет предстои една цветна, обилна и весела класация. За градинско цвете на месеца не е отличено само едно растение, а цели три. Това са аубриета, арабис и иглика.

Последни новини
0

При дефицит на калций в кръвта се нарушава отделянето на лохии от матката на кравата и рискът от развитие на метрит нараства от 2-12 пъти, напомнят ветеринарни специалисти.

0

Общо 1900 кандидати са заявили желание за подпомагане по време на двата приема по Национална програма по пчеларство за финансовата 2019 г., съобщиха от Държавен фонд земеделие.

0

Не се съхраняват повече от 10 дни Ако държите яйцата за мътене повече от посочения срок, има опасност от рязко снижаване на инкубационните им показатели.

0

Отглеждането им носи висока възвращаемост и е от най-атрактивните земеделски бизнеси Николай Вълканов “ИнтелиАгро” Бизнесът с боровинки е донесъл над 2.4 млрд.

0

Колеги пчелари дискутират на pchelari.com/forum дали е време за активизиране на пчелните семейства или да се изчака трайно хубаво време. 1. Смятам, че е много рано да се вадят рамки,

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:

Въпрос изпратен от читател:

Здравейте. Как се създава колонно дръвче?

Отговор:Колонният тип се характеризира с това, че овощното дърво не нараства много, тъй като почти не образува корона. То наподобява палмета, но е много по-компактно и по-слабо разклонено. Ориентировъчно...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Още пет географски единици на Луната получиха китайски имена, базирани на откритията на китайската мисия Чанъ-4. Китайското национално космическо управление (CNSA), Китайската академия на науките и Международния астрономически съюз (МАС) проведоха съвместна пресконференция в петък, на която обявиха одобрените от МАС на 4 февруари имена,

Херцогът и херцогинята на Съсекс искат бъдещото им дете да учи в американско училище, съобщава Контакт мюзик. Кралската двойка, която се ожени през май, очаква своето първо дете и те обмислят то да учи в Международното училище Егхам в Съри, предаде БНТ. „Меган иска детето ѝ да бъде напълно наясно за своите американски корени”,

Тази сутрин към 10.30 е получен сигнал за тежък криминален инцидент, станал в къща в столичния кв. „Нови Искър“. По първоначални данни мъж е нанесъл смъртоносни наранявания на родителите си, брат си и баба си, съобщават от МВР. На място са криминалисти на СДВР, които извършват оглед. Задържан е заподозрян за тежкото криминално престъпление –