Предстои централен епизоотичен съвет

Това каза министърът на земеделието Румен Порожанов по повод предстояща негова среща в Букурещ с румънските му колеги - министрите на на земеделието и развитието на селските райони Петре Дея и на водите и горите – Йоан Денеш.

Сред основните теми ще бъдат гонките на диви прасета в Румъния, които създават предпоставки за напрежение сред животните да бягат в най-различни посоки, включително и към България.

Едно от исканията на Румен Порожанов ще бъде да се прекратят гонките или поне страната ни да бъде информирана за дните, в които се провеждат. Вече имало един случай, при който оградата е свършила работа, като е спряла животното.

Има значително подобрение на мерките за дезинфекция по граничните пунктове с Румъния, свързани с предотвратяване разпространението на африканска чума по свинете у нас, отчете Румен Порожанов. Механичната пръскачка на ГКПП Кайнарджа от преди месец вече е заменена с дезинфекционна лира. Паралелно с това, служителите от всички пунктове

по границата изземват продукти от сурово преработени колбаси

от свинско месо, слагат ги във фризери, а след това те се  унищожават по места.

По време на инспекция на оградата по сухоземната граница с Румъния край Силистра министърът припомни, че в село Бозвелийско пробите за АЧС са отрицателни и апелира към стопаните, които имат домашни прасета там да ги усвоят по най-бързия начин.

На сайта на БАБХ има подробна информация

за всички нерегистрирани задни дворове или домашни стопанства с прасета и как да бъдат регистрирани по най-бързия начин. Важно е това да се направи, за да има по-голяма биосигурност, тъй като е възможно болестта най-лесно да се генерира там, подчерта министърът.

Министър Румен Порожанов се срещна и с представители на две асоциации на производители на индустриално свинско месо. Обсъдени бяха потенциалните заплахи, първо от заразата, която е като основен източник може да се разпространи от домашните дворове. Други обсъдени акценти засягат обезщетенията, както и транспортните коридори - когато в една област има установена зараза има ограничения на движението на животни. Тези въпроси ще бъдат разгледани скоро на централен епизоотичен съвет.