Засегнати са около 7,2% от земеделската земя

Девора Недялкова

Ерозията на почвата струва на европейските страни 1,25 милиарда евро годишна загуба на селскостопанска производителност и 155 милиона евро загуба на брутен вътрешен продукт. 12 милиона хектара земеделски площи в ЕС, които страдат от тежка ерозия, се очаква да губят около 0,43% от годишната им продукция. Това сочи проучване на “Джойнт рисърч център”. (ДЖРЦ)

Според данните Италия се очертава като страната, която има най-голямо икономическо въздействие, докато селскостопанският сектор в повечето страни от Северна и Централна Европа е засегнат само слабо от загубите от ерозия на почвата.

Ерозията е най-голямата заплаха за плодородието и производителността на почвата, но последствията не спират там, пише в доклада.

На равнището на ЕС ерозията на почвите засяга над 12 милиона хектара земя - около 7,2% от общата земеделска земя. Това води до загуба на производителността на селскостопанските култури от 1,25 милиарда евро.

“Цената на ерозията на почвата е нещо, което все още не е активно включено в оценките на икономическото въздействие. Но нашите земни ресурси не са безкрайни и ние трябва да започнем да оценяваме нашите почви повече, защото те осигуряват по-голямата част от храната, която ядем. Повече усилия трябва да вложим за защита на тези почви, така че те да могат да се справят с нарастващото търсене на храна”, каза Панос Панагос, водещ автор на проучването на ДЖРЦ.

Ерозията на почвите има преки и косвени разходи, добавя той.

Преките разходи засягат фермерите чрез загуба на продукция, увреждане на насажденията, намаляване на площите за засаждане и разходи за допълнителни хранителни вещества, необходими за балансиране на загубата на горната плодородна част от почвата.

Непреките разходи се усещат от различни сектори на икономиката и обществото като цяло. Те включват загуба на местообитания на дивата природа и биоразнообразие, изоставяне на земи, вреди на железопътни линии, пътища и други обществени инфраструктури.

Италия плаща най-високата такса с годишна загуба от 619 млн. евро и 33% от цялата си селскостопанска площ, страдаща от тежка ерозия.

В балтийските държави, в Дания, Холандия, Белгия и Ирландия, ерозията на земята е по-малък проблем.

“Въпреки че равнищата на ерозия на почвите все още не представляват проблем за продоволствената сигурност в Европа, мерките срещу ерозията трябва да продължат да се прилагат, за да се спрат по-нататъшните процеси”, обясни Панагос.

В проучването е използван специален модел, който изчислява макроикономическите разходи за ерозия на почвата.

Нетната цена на почвената ерозия в селскостопанския сектор е около 300 милиона, а в БВП - около 155 милиона. В парично изражение загубата на производителността на селскостопанските продукти е много по-висока от загубата в селскостопанския сектор и БВП.

Това се дължи на корекции или адаптации в икономическата система чрез механизми за търговия (потоци за внос/износ, конкурентоспособност, преразпределение на труда и капитала между секторите и т.н.).

Тези търговски механизми смекчават първоначалните загуби (производителност на реколтата), тъй като макроикономическите модели ги вземат предвид.

Изследването обхваща 167 милиона хектара, общата земеделска земя на Европейския съюз и взема предвид десет вида култури: царевица, ечемик, рапица, соя, слънчоглед, картофи, захарно цвекло, ръж, ориз, пулп и пшеница.

Извършва се в сътрудничество с Университета в Базел (Швейцария), Миланския университет и Евросредиземноморския център за климатични промени (Италия).

Чрез своята Обща селскостопанска политика (ОСП) Европейският съюз вече се занимава с въпроса за почвената ерозия по различни начини.

Например, за да получат финансова подкрепа от ОСП, земеделските стопани са задължени да спазват определени условия на околната среда, включително осигуряването на минимална почвена покривка и подходящо управление на земите, като поддържане на жив плет, за да се предотврати ерозията на почвата.