Месната индустрия в Швейцария възнамерява да въведе национална и независима система за ДНК-проследяване на всяко теле и крава от пролетта на 2018 г. Това ще позволи проследяване на произхода на месото. Това реши на заседанието си от 7 април ръководният орган на браншовата организация Proviande. Окончателното решение за изпълнението му се очаква в края на юни 2017 г.
След последващи сравнения на ДНК може да бъде точно установено има ли месото, продавано като швейцарско, именно швейцарски произход и дали е получено от животни, отгледани и заклани в страната. Тази прозрачност ще даде на потребителите необходимата информация и възможност за информиран избор при покупка на месо.
Първоначално тази технология ще засегне само говеждото и телешкото месо, а след това на ДНК-контрол ще бъдат подлагани и свинското, овчето, козето и птичето месо.
Асоциацията ще прави внезапни проверки на месото, продавано в магазините, и ще сравнява взетите от него образци на ДНК с наличните в база-данните.
Отделни доставчици на месо във Великобритания и Канада вече правят подобно ДНК-тестиране, но швейцарската система за първи път ще има общонационален обхват.
Коментари