10 грешки при отглеждането на пипер

15 април 2017
Зеленчуци
664065
1 2 3
 

1. Бързаме със засаждането.

Не трябва да се бърза със засаждането на разсада на открито, докато температурите не достигнат 20-25 градуса. В противен случай развитието се забавя, а реколтата е слаба. Ранното засаждане трябва да става само в парници или под найлон.

2. Недостатъчно светлина.

На сянка пиперът линее, стъблата му се източват към светлината и съответно често са поваляни от вятъра. Плодовете, ако изобщо ги има, са дребни. За да не страдат от липса на светлина в градината, разсадът се сади на отстояние не по-малко от 25 см и 60 см между редовете.

3. По-добре по-плитко, отколкото по-дълбоко.

Кореновата шийка на растението не трябва да бъде заривана, а растението трябва да се развива така, както е било в разсадника. По време на подготовката на разсада не трябва да се допуска изтегляне. При прехвърлянето на постоянното място разсадът не трябва да се сади по-дълбоко от първите семеделни листенца.

4. Ще са ви нужни опори.

Дори когато са засадени близко едно до друго, растенията ще се нуждаят и от допълнителни подпори. В противен случай при силен дъжд и вятър, пиперът ще полегне и не е изключено корените да се оголят. Привързването е желателно за всички сортове и особено за хибридите, които растат бързо. Задължително е привързването, когато стъблата са слаби и лесно се чупят.

5. Внимателно пресаждайте.

Растенията преболедуват при пресаждането. За да се съхрани максимално кореновата система, най-добре е пресаждането да става като се прехвърлят растенията заедно с пръстта от кофичките, в които са гледани. Препоръчва се даже да се откажем от пикирането, за да се съхранят корените.

6. Нито топло, нито студено, нито сухо, нито влажно.

Пиперът се „страхува“ и от студ и от пек. При температура над 35 градуса цветовете окапват. Въпреки че обичат влагата, растенията не понасят и преполиването. Когато прекалим с водата, цветовете и завръзите окапват по същия начин както и при недостиг на вода. Растенията трябва да се поливат често и по малко. Така ще се получат големи и здрави плодове. Пиперът реагира чудесно и на капково напояване.

7. Опасно е да се прекопава надълбоко.

Въпреки че корените на чушките са плитки, растенията трябва да се прекопават на всеки две седмици. Прекопаването не трябва да е дълбоко - само няколко сантиметра от повърхностния слой. Ако корените бъдат наранени, растението започва да линее и загива или просто цветовете и завързите окапват. Проблемът може да се реши, ако мулчирате лехите с пипер със слама или стърготини с пласт 7-10 сантиметра.

8. Подхранването е задължително.

След прехвърлянето на открито чушките трябва да се подхранват през 1–1,5 седмица. Пиперът се нуждае от азот и калий и по-малко от фосфор. Трябва обаче да се внимава, тъй като растенията не понасят и излишък от торове. Задължително трябва да се спазват дозите и да не се внася пресен тор – плодовете започват да загниват.

9. Опрашването не е излишно.

Макар че знаем, че пиперът е самоопрашващо се растение, често се случва кръстосано опрашване между сортове, които растат близо един до друг. Това става с помощта на насекомите. Отдавна е доказано, че когато в близост са засадени различни сортове пипер, плодовете винаги са по-големи и по-добри.

10. Не позволявайте появата на болести и вредители.

За профилактика срещу болестите (а при пипера те са доста) добре е веднъж или два пъти през сезона да се пръска с медсъдържащи препарати. Най-добре е да се използват комплексни.

Още от Зеленчуци
0

От това как ще се приберат зеленчуците, зависи да се запазват вкусовите им качества, а освен това се съхраняват по-дълго време. Най-добре е зеленчуците да се берат в хладните часове на деня,

0

Кожицата им трябва да е здрава Прибирайте картофите, когато стъбла и листа са изсъхнали. Това значи, че кожицата на клубените е здрава и те могат да се съхраняват.

0

Извършва се внимателно През август късните домати продължават да растат усилено. В този период се формира второто стъбло на двустъблените растения. Доматите от това производство също се колтучат.

0

През цялата си вегетация празът изисква много вода. Затова поливайте редовно растенията, за да образуват дебели и качествени стъбла. Освен тона ви припомняме, че празът има нужда и от други грижи. .

0

Пиперът определено е влаголюбива култера. Логично е в топлото време растенията да се поливат повече. Разбира се, необходимо е да напоявате с мярка, тъй като излишната влага, също е вредна. .

Последни новини
0

Общо 46 европейски лалугера бяха уловени в района на Сливен и освободени в последната останала колония на вида в Натура 2000 зона „Западна Странджа“ през изминалия месец.

0

"Пиша този материал по повод на статията „Истината на професора за свищевите пчелни майки", отпечатан в бр. 126 на вестник "Пчела и кошер". Изказвам свое мнение,

0

Продукти: 24 (2 пак.) слепени шоколадови бисквитки с крем (за блата), 55 г масло (за блата), 240 мл сладкарска сметана (за пълнеж), 170 г млечен шоколад (за пълнежа),

0

. Присаждането трябва да се прави в по-хладни и облачни дни. . Най-добре е да става много рано сутрин или късно вечер, когато температурите са по-ниски. .

0

В края на сезон 2019/2020 запасите от рапица на планетата могат да достигнат 6,72 милиона тона. Това е с 11% по-малко от настоящия сезон (7,6 милиона тона).

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът от "Кръстникът" Джани Русо твърди, че секс символът Мерилин Монро е отнела девствеността му, когато той е бил едва на 15 години, а тя на 33. Той споделя, че ако това се случи в наши дни – тя ще бъде в затвора. Русо разказва пред The Sun: "Тя ме научи на всичко, което знам. Мислех, че съм най-големият късметлия

Успешно приключи операцията на Стефан Данаилов. В началото на седмицата актьорът пострада при падане в апартамента си в Приморско и счупи тазобедрена става, съобщава bTV. Около два часа продължи операцията, за която от София пристигна екипът на ортопеда професор Андрей Йотов. След като беше преценено

„Имаме прекрасни планини и те не са само безценен природен ресурс, но и част от нашата национална идентичност. Институциите следва да подкрепят инициативите на Асоциацията на планинските водачи, за да може българските планини да стават по-достъпни за младите хора.“ Това заяви днес президентът Румен Радев след като участва заедно с планински водачи