10 грешки при отглеждането на пипер

15 април 2017
Зеленчуци
645768
1 2 3
 

1. Бързаме със засаждането.

Не трябва да се бърза със засаждането на разсада на открито, докато температурите не достигнат 20-25 градуса. В противен случай развитието се забавя, а реколтата е слаба. Ранното засаждане трябва да става само в парници или под найлон.

2. Недостатъчно светлина.

На сянка пиперът линее, стъблата му се източват към светлината и съответно често са поваляни от вятъра. Плодовете, ако изобщо ги има, са дребни. За да не страдат от липса на светлина в градината, разсадът се сади на отстояние не по-малко от 25 см и 60 см между редовете.

3. По-добре по-плитко, отколкото по-дълбоко.

Кореновата шийка на растението не трябва да бъде заривана, а растението трябва да се развива така, както е било в разсадника. По време на подготовката на разсада не трябва да се допуска изтегляне. При прехвърлянето на постоянното място разсадът не трябва да се сади по-дълбоко от първите семеделни листенца.

4. Ще са ви нужни опори.

Дори когато са засадени близко едно до друго, растенията ще се нуждаят и от допълнителни подпори. В противен случай при силен дъжд и вятър, пиперът ще полегне и не е изключено корените да се оголят. Привързването е желателно за всички сортове и особено за хибридите, които растат бързо. Задължително е привързването, когато стъблата са слаби и лесно се чупят.

5. Внимателно пресаждайте.

Растенията преболедуват при пресаждането. За да се съхрани максимално кореновата система, най-добре е пресаждането да става като се прехвърлят растенията заедно с пръстта от кофичките, в които са гледани. Препоръчва се даже да се откажем от пикирането, за да се съхранят корените.

6. Нито топло, нито студено, нито сухо, нито влажно.

Пиперът се „страхува“ и от студ и от пек. При температура над 35 градуса цветовете окапват. Въпреки че обичат влагата, растенията не понасят и преполиването. Когато прекалим с водата, цветовете и завръзите окапват по същия начин както и при недостиг на вода. Растенията трябва да се поливат често и по малко. Така ще се получат големи и здрави плодове. Пиперът реагира чудесно и на капково напояване.

7. Опасно е да се прекопава надълбоко.

Въпреки че корените на чушките са плитки, растенията трябва да се прекопават на всеки две седмици. Прекопаването не трябва да е дълбоко - само няколко сантиметра от повърхностния слой. Ако корените бъдат наранени, растението започва да линее и загива или просто цветовете и завързите окапват. Проблемът може да се реши, ако мулчирате лехите с пипер със слама или стърготини с пласт 7-10 сантиметра.

8. Подхранването е задължително.

След прехвърлянето на открито чушките трябва да се подхранват през 1–1,5 седмица. Пиперът се нуждае от азот и калий и по-малко от фосфор. Трябва обаче да се внимава, тъй като растенията не понасят и излишък от торове. Задължително трябва да се спазват дозите и да не се внася пресен тор – плодовете започват да загниват.

9. Опрашването не е излишно.

Макар че знаем, че пиперът е самоопрашващо се растение, често се случва кръстосано опрашване между сортове, които растат близо един до друг. Това става с помощта на насекомите. Отдавна е доказано, че когато в близост са засадени различни сортове пипер, плодовете винаги са по-големи и по-добри.

10. Не позволявайте появата на болести и вредители.

За профилактика срещу болестите (а при пипера те са доста) добре е веднъж или два пъти през сезона да се пръска с медсъдържащи препарати. Най-добре е да се използват комплексни.

Още от Зеленчуци
0

Ако сте решили да подхраните зеленчуците с листен тор, ето какви са дозите за площ от 1 декар: . домати - 500 мл . пипер - 600 мл . краставици (дългоплодни и корнишони) - 600 мл .

0

В някои фази от развитието си растенията имат по-голяма нужда от растеж. Това са моментите на: . бърз растеж . натрупване на вегетативна маса . образуване на репродуктивни органи На пазара се

0

През вегетацията е важно да направите допълнително подхранване, за да могат културите да растат и да се развиват правилно. Много подходящо за вегетационно торене е да използвате листни торове. .

0

Напояването на зеленчуците е от изключително значение за правилния им растеж и развитие. Много са факторите, от които зависи кога и с колко вода да се полива.

0

Все още може да засявате късните моркови, т.е. тези, които ще съхранявате или ще слагате в туршиите. Сеитбата направете на дълбочина 2 см, но ако почвата е по-лека - на 3 см.

Последни новини
0

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева взе участие в заседание на Съвета по земеделие и рибарство, който се проведе в Люксембург.

0

За да приеме ларвите, семейството отглеждач може предварително да се осироти. Или пък да не се осиротява, като майката остава в него. Какви са резултатите при двата варианта,

0

Инициативата "Waitrose Unpacked", която предвижда реализацията на неопаковани продукти, стартира мрежа в британските супермаркети, наречена Waitrose & Partners.

0

Остава тенденцията кандидатите да намаляват, но да се запазва размерът на обработваемата земя. Изводът е, че окрупняването става по естествен път  На 17 юни приключи приемът на заявления по схемите

0

В дъждовни години, когато се наблюдава преовлажняване на почвата, хлорозата се проявява изключително силно. Обяснението е, че азотът лесно се предвижва в по-долните почвени пластове,

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:За борба с гризачите се накисват дървени стърготини в разтвор на дезинфектанта креолин и се разхвърлят около овошките. Освен това можем да натрием стволовете на дърветата с гранясала сланина, тъй като...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

“Когато съм безкрайно щастлива, изглеждам така”, написа певицата към кадрите, които публикува със сина си в инстаграм във вторник. На тях Мария Илиева и малкият Александър се радват на слънчевите лъчи до басейна. И певицата - с широка усмивка, и синът ѝ, са сложили слънчеви очила и се радват на почивката си.

Председателят на АПИ официално и четирима най-висши съдии неофициално потвърдиха, че медията е коректна в публикациите “Румен Радев сложи “втора тапа” на разширението от “Младост” до “Цариградско шосе” и за магистрала “Хемус” В необяснимо остро изявление държавният глава съветва как да пишем дописки и кого да критикуваме Румен Радев реши на

МОН: Правилно е да са 2 думи, но ще признаваме и слято. Езиковедите категорични: Термин е и е една дума Изписването на думата леснопреносима или лесно преносима като една или две думи създаде напрежение сред седмокласниците, които в понеделник се явиха на национално външно оценяване по български език и литература, родителите им,