Как да предпазим стъблата на лозите от измръзване през зимата? Това попитаха сега наши читатели.

Отговор:

При продължителни много ниски температури и голяма опасност от измръзване, е необходимо първите две-три очи в основата на едногодишните леторасти да се покрият с почва на височина около 10-12 сантиметра.

Лозите, които се режат по формировката Гюйо се загрибват след резитба. Оставените плодни пръчки се полагат по реда и се покриват с рохкава почва, едновременно с главините.

Възможно е загрибването да се извърши и без да се режат лозите. В тези случаи се полагат само плодни пръчки, чиято резитба ще бъде извършена през пролетта.

Какво да бъде количеството на торовете на декар лозе? Това е вторият им въпрос.

Отговор:

То зависи от съдържанието на хранителните елементи в самия тор и от запасите на хранителните вещества в почвата, намиращи се в усвоима за лозата форма.

За внасяне в почвата се препоръчат следните дози на минерални торове - азот от 5 до 8 кг активно вещество, фосфор - от 3 до 6 кг и калий - от 5 до 10 кг активно вещество на декар.

Всеки от тези елементи оказва специфично въздействие върху растежа и плододаването.

Основното торене с минерални и органични торове да става с основната есенна обработка. Това спомага за устойчивостта на студ. Но ако се стигне до силно отрицателни температури, се искат и други мерки, които изреждаме.

От средата на месец ноември лозите са в зимен покой. Свободната вода във всички тъкани е сведена до минимум. Резервните хранителни вещества са складирани в многогодишните части на растението и кореновата система. Чак, когато денонощната температура достигне средно 10 градуса, лозите ще излязат от покой и ще навлязат във вегетация. При условията на нашата страна, това настъпва обикновено през втората половина на март.