Полеви екипи на LIFE проекта на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) „Земя за царския орел“ извършиха проучвания на природните местообитания и биоразнообразието в териториите на проекта – хранителни местообитания на световно застрашения царски орел.

По време на проучването на птиците за първи път през гнездовия сезон в Защитена зона „Дервентски възвишения“ е установено присъствието на Малко черноглаво коприварче.

Наблюдавани са общо 86 вида птици, 59 от които вероятно гнездящи в посетените територии, включително и такива с неблагоприятен природозащитен статус като турилик, дебелоклюна, късопръста и горска чучулиги, полска бъбрица и др. Общо 18 от наблюдаваните видове са включени в Червената книга на България.

Проучванията върху бозайниците са проведени в 25 пробни площадки. Установено е присъствието на 22 вида бозайници, като едни от най-често срещаните са: къртица, таралеж, малка и голяма белозъбка, сляпо куче, заек, полевки и язовец. Регистриран е и защитеният и включен в Червената книга вид – европейски лалугер, но в изключително ниска численост и рядкост - едва в пет от пробните площадки.

В рамките на проучването на земноводните и влечугите са посетени всички пробни площи, като са събрани общо 927 локации. Наблюдавани са 7 вида земноводни и 16 вида влечуги. Най-често срещаните видове са ивичест, зелен и кримски гущер и др. Наред с често срещаните са установени и редки видове като: каспийската блатна костенурка, пясъчна (турска) боа, пъстър смок и червейница.