Късметлии сте, ако в двора ви се засели таралеж. Това означава, че години наред ще има кой да ви пази от змии. Затова не гонете таралежа, оставете го да се размножи в двора ви.

Продължителността на бременността при таралежа е до 6 седмици. Женската ражда само един път от 3 до 6 малки.

Всички знаем, че таралежчетата се раждат без бодли. Но само след няколко часа се появяват малки меки иглички, които се втвърдяват постепенно, като нарастват с милиметър на денонощие.

След половин месец малките таралежчета вече са с бодли които са основната им защита. При опасност те се сгъват на кълбо и така закриват най-беззащината част от тялото си - мекото коремче. Отгоре остават острите бодли.

Таралежът е активен през нощта а през деня почива в гнездото си, което строи на закрити места в трапчинки по земята. Таралежът е нощно животно - през нощта излиза да търси храната си.

Храни се главно с насекоми както и с вредители на селското и горско стопанство, понякога и с жаби, змии, мишевидни гризачи и др. Полезната дейност, която таралежът извършва в природата, е огромна. И помнете, че таралежът е под закрила на Закона за защита на природата.

Осигурете храна на бодливкото

Възможно е, докатото работите в градината таралежът да излезе при вас. Не го гонете, а му дайте зеленчуци и плодове - каквито имате. Таралежите обичат домати, картофи и кромид лук на глави!

Храненик

Ако таралеж се е настанил в двора ви, може да го забележите и докато яде от паницата на котката ви. Котката, която по природа е завършен егоист, не го напада. Причината е много проста - убедила се е в остротата на бодлите на новия си сътрапезник, и се е примирила!